Släpp in de transsexuella på Kvinnohuset

RELATIONER
Arne Höök, 44, är biträdande redaktör för Aftonbladet/Kvinna

Jag läser i den stora morgontidningen att en grupp transsexuella – i det här fallet män som blivit kvinnor – vägrats entré till en visafton anordnad av Kvinnohuset i Stockholm. De radikala feministerna i kvinnohuset hävdar att man inte kan byta kön.

Detta är, precis som den kloka skribenten Gudrun Norstedt påpekar, ganska märkligt: radikala feminister brukar ju hävda att ingen föds till kvinna eller man, man blir det ena eller andra genom det sätt samhället formar en på.

Om man då som man väljer att leva som kvinna borde man rimligtvis också vara kvinna.

Hur det nu är med det – delar av den svenska kvinnorörelsen har uppenbara problem med självförtroendet. För ett par år sedan blev jag själv drabbad, jag hade tagit mig friheten att intervjua två personer som tyckte det var lågt i tak på Kvinnojourernas möten i ROKS. För detta tilltag blev jag uthängd i ROKS egen tidning som representant för mansmedia, en sådan som inte försitter någon chans att baktala och undergräva kvinnojourernas och de sanna feministernas arbete.

Det kändes lite surt, efter då fem år som journalist på Aftonbladets Kvinnaredaktion. Det kändes extra surt eftersom jag har den största respekt för kvinnojourernas arbete, och det kändes för djävligt när jag inte ens fick plats för ett genmäle i ROKS tidning.

Den här krönikan är således ett test: ska jag än en gång bli uthängd som en typiskt manlig kvällstidningsjournalist som dagligen gräver med kuken i plånboken på jakt efter löpsedlar som skandaliserar kvinnorörelsen? Eller kan det ha hänt något, kan taket i de rödaste kvinnorummen ha lyft lite sedan sist?

I väntan på besked en uppmaning: släpp in de transsexuella på nästa visafton.