Åsa Mattsson

om veckans lågtryck och högtryck

RELATIONER

Veckans Stjärnklart. Petra Nielsen gör succé i musikalen Chicago i London. Det är henne väl unt, och en sån seger gör mig verkligen på gott humör. Petra är ett äkta proffs ut i tårna som arbetat länge och hårt. Det är inte gratis, det är ingen slump, ingen tur, inget klipp att hon blivit stjärna. En arbetsseger i genvägarnas tid.

Veckans Snårskog. Jag gnuggar mig i ögonen, men det är sant. Överallt guppar löshåren. Alla kvinnor tycks ha skaffat så kallade extensions i olika färger. Var kommer de ifrån? Eftersom alla karlar samtidigt tycks raka av sig allt håret så undrar man ju. Och med tanke på att det ska vara rakat både här och där så vill jag faktiskt inte riktigt veta mer.

Veckans Ökenstorm från Texas. Gamle skrupelfrie oljekapitalisten JR Ewing är tillbaka i två långfilmer om Dallas. I lördags låtsades JR dö för att sedan återuppstå på ett flak för slaktfärdiga grisar. Jag hade svårt att se skillnad. Nostalginerverna krävde ändå att jag satt kvar. Men var är den lilla trinda blondinen Lucy? Och var är Bobbys frisyr, ryssmössan? (Med tanke på ovanstående resonemang – undrar hur Pam ser ut nuförtiden?)

Veckans Våtmarker i köpcenter. Så fort Internet kommer på tal är det stora ord från företrädarna. Det är en ny revolution. Ett nytt tänkande. Ett nytt samhälle. Eller så är nätpratet svalt neutralt. Teknologi, ekonomi, information och utveckling. Hur intressant är det då inte att titta på hur vi verkligen surfar. Det är som att dyka och upptäcka att bassängen är tom. Av de tio mest överrepresenterade sajterna för kvinnor 12–79 år är det shopping och resor som gäller med ellos.com i topp. För männen är sex av de tio rena sexsajter: amateurpages, sexspaces, cybererotica, erotism, erosvillage och så vidare. Vad ska man säga? Jag vet inte vad som är mest utvecklande med internet: runka dig fri eller shoppa dig lycklig? Musen finns i alla fall redan. Kan de inte komplettera den med ett litet hål?

Veckans Åsknedslag. Margareta Unander var ansvarig för sänkningen av företaget Medanalys som anklagades för felaktiga och förfalskade provsvar, och har nu avgått från Socialstyrelsen med en fallskärm på 2,5 miljoner. Om det finns minsta sanning i att hon drevs av personliga skäl, borde varje medborgare få 2,5 miljoner för förlorat förtroende.

Veckans Moln med luddiga kanter. Hur ska man få bukt med oron och bråken i Stockholms Tunnelbana? SL och Connex ska låta mer än dubbelt så många vakter patrullera. Finfint, tycker jag som allt äldre tant. Min snart 15-årige son anser däremot att det stora problemet med tunnelbanan är de stökiga och bråkiga vakterna. Han tycker dessutom att det är trist med alla tanter som ser spända ut och drar väskan åt sig när han sätter sig bredvid dem på bussen. Jag känner mig ertappad på något vis.

ARTIKELN HANDLAR OM