Så kollar du om nätbocken varit framme

Bara porrsajter på männens tio i topp-lista – och i datorn syns spåren

Foto: Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM, BILDEN ÄR ARRANGERAD
”Nätet lockar till sig män som kanske inte skulle våga sig in i videoaffären för att hyra porrfilmer”, säger forskaren Micael Dahlén.
RELATIONER

Porrsajterna fortsätter att vara enormt populära på nätet. Och det är män som surfar dit.

Vill du veta om du har en nätbock i huset?

Under juli månad surfade nästan 3,8 miljoner svenskar runt i cyberrymden. Och könsfördelningen börjar bli jämn, 43 procent av internetanvändarna i Sverige är kvinnor, visar ny statistik från MMXI Nordic. De tio mest välbesökta sajterna för kvinnor mellan 12 och 79 år är e-handelsajter som säljer till exempel resor och kläder. När män däremot far runt på nätet är det inte resor och kläder som lockar – utan porr. De tio mest överrepresenterade sajterna bland män mellan 12 och 79 år är just porrsajter.

Något som förvånar Micael Dahlén, forskare om internet och e-handel vid Handelshögskolan i Stockholm.

– I början drog ju nätet mest till sig udda människor så att säga men nu när halva Sveriges befolkning faktiskt är uppkopplad så trodde jag inte att porrsajter skulle visa sig vara så överrepresenterade.

– Samtidigt måste vi komma ihåg att statistiken visar antalet besök på sajten vilket kan innebära att samma individ varit inne flera gånger. Och porr har en mycket lojal kundkrets, säger

Micael Dahlén.

Men varför är just nätet så populärt vad gäller pornografi?

Sökord som har med erotik eller porr att göra får fler träffar än till exempel NHL eller fotboll. Många porrsajter finslipar dessutom sin teknik och satsar på rörliga bilder och interaktivitet. Det finns sajter i dag där besökaren kan bestämma händelseförloppet i en porrfilm som sker live.

– Jag tror att det är anonymiteten som lockar. Det lockar till sig män som kanske inte skulle våga sig in i videoaffären för att hyra porrfilmer men som kan sitta framför datorn där det är så lätttillgängligt, säger Micael Dahlén.

Så kollar du datorn

Belinda Olsson