Dina pojkar fostras till förlorare

Ny serie: Nu ställs nya krav på dig som man – men de gamla mallarna styr

1 av 2 | Foto: ALEXANDER CRISPIN
FÖRSÖRJAREN Rollen som familjeförsörjare är inte längre självklar. FOLKHEMMETS POJKAR Många är förlorare redan i dag.
RELATIONER

Hunk, hingst och härlig hemmaman. Nya kvinnor ställer nya krav på män, och den nya ekonomin gör samma sak.

Men i Sverige styr gamla mallar pojkars väg till vuxna.

Idealbilden av en man som stor, stark familjeförsörjare lever kvar. Hur fostrar vi våra pojkar till män i Sverige? Och

vilka män får vi? Kvinna söker svaret i fem artiklar.

220 000 industrijobb har försvunnit i Sverige, och tjejerna utbildar sig och flyttar till storstäderna.

För folkhemmets pojkar går drömmen om jobb och familj i kras.

– Kvinnor gifter sig inte med losern, säger beteendevetaren Ingemar Genz.

Sedan 60-talet har kvinnor protesterat mot att de förväntas vara sexiga, moderliga och inte ta för stor plats.

Samhällets förväntningar på män har knappt diskuterats alls. Länge såg man inte ens att mannen hade något att leva upp till. En man var. Som han var.

Det stämmer inte.

Ny forskning visar att pojkar behandlas annorlunda än flickor redan under spädbarnstiden. Enligt Ingemar Gens, beteendevetare och före detta jämställdhetsexpert på länsstyrelsen i Gävleborg, överskuggar våra förväntningarna på hur pojkar och flickor ska vara de biologiska skillnaderna. Medan en liten kille som faller får uppmaningen ”res dig upp!”, får lill-flickan hjälp och tröst. Pojkarna tillåts överträda gränser och driva iväg på egen hand. Det leder till att pojkar i större utsträckning än flickor fostrar varandra i gäng.

– Varken föräldrar eller skola har koll på pojkarna. Därför blir de utelämnade till kompisar och lär upp varandra till män i gäng, där ordningen är hierarkisk, menar Ingemar Gens.

– När man pratar om ledarskap i dag är det inte hierarkier, eller att köra sin egen linje, som gäller utan att vara lyhörd och se till

andras behov. Det är egenskaper som vi fostrar tjejer till. Då förlorar män.

I USA har debatten om hur män egentligen mår gått het sedan feministen och journalisten Susan Faludis bok ”Ställd. Förräderiet mot männen” kom ut. Den handlar om hur industrisamhällets arbetarsöner förlorat sin betydelse och gått vilse i den nya ekonomin. Mats Trondman, ungdomsforskare och sociolog vid Växjö universitet, ser samma tendens i Sverige. Unga arbetarmän med låg utbildning som bor i mindre städer, på landsbygden eller i förorten riskerar att tappa sin identitet när de inte kan leva upp till de förväntningar som de fostrats med, menar han.

– De har lärt sig att en man ska ha ett ”riktigt” jobb, hitta en kvinna och skaffa barn.

Men i dag är många arbetslösa, 220 000 industrijobb har försvunnit och tjejerna utbildar sig och flyttar till storstäderna i högre grad än killarna. Drömmen om jobb och familj går därmed förlorad för många i de här grupperna. Ingemar Gens uttrycker det så här:

– Kvinnor gifter sig ju inte med losern utan väljer män som är på samma nivå som dem själva eller högre.

– När kvinnor i större utsträckning börjar bryta mot de traditionella valen kommer det betyda mycket för jämställdheten.

Hur förväntas då en ”riktig” man vara? Tråkiga ord som framgång, fysisk styrka och kontroll återkommer när man pratar med experter. Liksom våldsamhet.

– Mansrollen har väldigt mycket kvar av gamla inslag som prestation, konkurrens och att mäta sig med andra män, säger Lars Jalmert.

– Det finns till och med män som utsätter sig för livsfaror i konkurrensen

om att vara mest manlig. Kropp utan knopp. Hur kan man hålla på och

klättra på Mount Everest utan syrgas?

Under 90-talet har tv, film och reklam fått allt större påverkan i våra liv. Och trots att studier visar att män får större utrymme än kvinnor i media ter sig den kommersiella bilden av mannen snäv – i reklamen är han antingen framgångsmaskin, klantskalle eller sexobjekt. Mannen och hans magrutor ska sälja bilar och deodoranter, och tidningar som vänder sig till män har sannolikt ett av följande tema: Bilar, fiske eller nakna brudar.

Manfred Holz är chefredaktör på manstidningen Depå, som har valt att skippa halvnakna tjejer på omslaget.

– Men vi är ju ganska stereotypa ändå eftersom vi har reportage om sex, bilar, teknik och sport. Det säljer. Men vi försöker att blanda med saker som inte är bundet till vad män förväntas vara intresserade av, till exempel matlagning och mode.

– När jag var yngre trodde jag att jag formades av familj och vänner. Men nu är det så tydligt att tidningar, filmer och stora kommersiella företag skapar en hårdragen bild av hur män ska vara. Den kan vara farlig för att den är så snäv. Människor borde i första hand få vara individer, menar Manfred Holz.

Men då finns det män som undrar hur de ska vara för att alla ska bli nöjda: ”Ni säger att ni vill ha en snäll man, men sedan drar ni med svinet i Porschen”.

Lars Jalmert tror inte alls att kvinnor vill ha sådana män.

– Nej. Om män lyssnade på kvinnor, skulle de veta att det inte finns något som talar för att kvinnor vill ha tuffa män. Kvinnor vill ha snälla män, precis som män vill ha snälla kvinnor.

Han tror inte att det är någon risk att män och kvinnor blir för lika.

– En del män är rädda för att de ska bli ”avmanligade” och säger att de inte vill vara som ”en kärring”. Men människor kommer alltid att markera olikheten mellan könen.

– Jag tycker att det är dags att vi börjar betona likheterna mellan könen i stället, allt det vi har gemensamt. Olikheterna finns ändå, säger Lars Jalmert.

Han ser positivt på framtiden:

– Jag tror att vi går mot en mycket bättre man. Män mår dåligt. Om män vägrade att spegla sig i andra män, skulle vi må bra, säger Lars Jalmert.

Minus för män

Alla tiders män

ARTIKELN HANDLAR OM