– Det är ingen risk att kvinnor och män blir för lika

RELATIONER

Till det yttre är han en vanlig hårding: stor, stark och framgångsrik.

Men Börje Salming, 49, har inte mycket till övers för machosnubbar.

Foto: BÖRJE THURESSON
”Jag är mycket hemma med barnen. Det är tusan inte lätt men det är kul”, berättar hockeylegenden Börje Salming. Här med dottern Bianca, snart två år.

– När jag är ute i skolor försöker jag förklara för killarna att även om de har mig som idol, är jag inte bättre än någon annan. Jag tycker att jag gjort något bra och kan vara stolt över det, men det gör mig inte bättre än någon annan.

Men visst händer det att den fritidsklädde mannen på parkbänken i Vaxholm försöker leva upp till bilden av den starke och ärrade hockeyliraren.

– Jag var precis nere på inspelningen av Fångarna på fortet. När man står där framför cellen vill man ju klara det. Jag är Börje Salming. Så det är klart att det finns en press, men den har jag nog lagt på mig själv.

Fast helst vill Börje vara snäll. Han återkommer till det. Snällhet och ödmjukhet. Sådan vill han vara. Sådana önskar han att hans söner och döttrar ska bli.

Han tycker att dagens svenska män också borde jobba på den biten.

– Svenska män är mindre ödmjuka än kanadensare, till exempel. Fast i familjen är den svenske mannen ganska bra. Han verkar vilja vara mera hemma hos sina barn. Det är fantastiskt bra, säger han.

Först karriär – för båda.

Sedan familj tillsammans.

Så tror Börje Salming att framtidens par kommer leva.

– Att papporna är hemma tror jag lugnar ner samhället. Dessutom ger det killarna en chans att komma hem och tänka efter vad de egentligen vill göra, istället för att bara jobba på karriären.

Börje talar av egen erfarenhet, han är fyrabarnspappa. Två stora sedan sitt förra äktenskap, och två småttingar.

Minstingen Bianca, snart två, är med. Hon pekar förtjust varje gång en stor båt passerar utloppet från Vaxholm och räknar de medhavda digestivekexen tills de trillar ner i gruset och får bli fågelmat.

När de äldre barnen var små var Börje mitt uppe i en framgångsrik hockeykarriär i Kanada. Nu har han mer tid.

– Jag är mycket hemma med barnen. Det är tusan inte lätt men det är kul.

Vad gäller relationer till kvinnor tycker Börje att män är mer medvetna nuförtiden.

– En del lär grabben att ”du ska inte diska”. Men i min värld är det självklart att mannen ska hjälpa till, jag diskar, jag är inte rädd att öppna dörren när jag dammsuger och det är jag som sköter om blommorna. Man måste vara beredd att ändra sig

i en relation.

Han är inte rädd för att skillnaderna mellan könen ska försvinna.

– Män och kvinnor blir aldrig för lika. Det är ingen risk.

Christina Vallgren