Allt eller inget i Pajala

Stina Aittamaa vill lära männen att strippa till årets festvecka

1 av 2
I filmen Allt eller inget, med Robert Carlyle i huvudrollen, blev det succé när ett gäng ”vanliga” män satte upp strippshow. Hur det går i Pajala återstår att se.
RELATIONER

Pajalas män skickade efter busslast efter busslast med kvinnor.

Men Pajalas kvinnor tror mer på att göra männen attraktivare.

Nu ska de lära traktens män att strippa.

I Pajala bor det fler män än kvinnor. Det vet snart sagt hela världen. De årliga bussningarna av tjejer från fjärran länder har blivit världskända. Sedan starten 1987 har drygt 30 hitbussade kvinnor hittat kärleken här.

Men det räcker inte. Inför årets festvecka, eller Römppäviiko som det egentligen heter, tas nya grepp. Stina Aittamaa är ansvarig för veckans kvinnoaktiviteter. Och hon tror att det är lättare att få kvinnor att stanna om det investeras mer i bygdens humankapital - männen.

- Vi är för få kvinnor här och det behövs saker för att locka kvinnor hit, säger Stina Aittamaa.Först tänkte hon ta den världsberömda manliga strippgruppen Chippendales till Pajala. Men sedan kom hon att tänka på att hela Pajala är fyllt av män. Det fanns ju säkert lokala talanger.Och det fanns det. Två Pajalamän har hittills anmält sitt intresse. Men även talanger behöver utbildning. Stina Aittamaa hoppas att arbetsförmedlingen kan hjälpa till med en strippkurs.

Arbetslösheten bland Pajalas män är 20 procent. Kurt Lind är chef på arbetsförmedlingen och han tror dessvärre att beskedet blir negativt.

- Jag tycker det är en strålande idé, men jag är inte säker på att mina överordnade i Stockholm håller med mig. Men det är bra för det kanske kan belysa problemen vi har på arbetsmarknaden här i Pajala. Vi lever i en annan verklighet än stockholmarna.

En av de blivande stripparna är Daniel Hegeström, 21. Han är född och uppvuxen i Pajala, men pluggar nu till lärare i Luleå. Under tiden har han inget emot att lobba för sin hembygd.

- Jag kan nog locka fler kvinnor, men alla män i Pajala är ju inte lika vältränade som jag.

Så att visa upp dig är falsk marknadsföring?

- Jaa.

Daniel är själv singel. Strippandet är mest en kul grej.

- Men det kanske kan bli ett bra extraknäck. Jag har hört att de har bra betalt. Men om det kan slå ut lärarkarriären vet jag inte. Jag har ju inte prövat än.

Daniel tror att en Pajalaman för det mesta är ett bra kap.

- Vi kanske är lite tillbakadragna i början men det är bara blyghet.

Hur mycket kommer ni att klä av er?

- Jag kommer att stå i stringkalsonger till slut. Men mer blir det inte.

Vad säger din mamma om det här?

- Hon vet ingenting än...

Christina Larsson