Nu ska tjejer slippa kallas hora i skolan

Alla landets lärare ska få JämOs nya bok om sexuella trakasserier i skolan
Margareta Winberg: Lärare och rektorer måste ta ansvar för könsmobbningen

RELATIONER

Sju av tio flickor i grundskolan har utsatts för sexuella trakasserier, enligt en undersökning i Örebro.

- Skolan har misslyckats, säger jämställdhetsminister Margareta Winberg.

Nu ger JämO lärarna en handbok för att stoppa könsmobbningen i skolan.

Foto: CHRISTIAN EVERS
”Hora! Bög! Slyna! Detta får många barn höra dagligen”, sa jämställdhetsminister Margareta Winberg på JämOs skolkonferens i går.

"Amelia, 7 år, har blivit kallad för "fitthåla" så många gånger att hon inte längre bryr sig."

"Högstadiekillar bjuder in tjejer till "horfester", där de super dem fulla och utnyttjar dem sexuellt. Inställningen bland både tjejer och killar är att tjejerna får skylla sig själva."

"Unga tjejer ligger med tio killar på två veckor för att få respekt."

Det här är verkligheten för skolbarn i Sverige. Exemplen kommer från Cecilia Sturesson som i tolv år jobbat som fritidsledare i Växjö kommun. Hon välkomnar handboken varmt.

- Tjejerna far illa i dag. Och vi fritidsledare känner oss jätteosäkra på hur vi ska bemöta dem. De behöver verkligen vuxna människor att bolla med och som vågar vara motbilder, säger hon.

Jämställdhetsminister Margareta Winberg är kritisk mot hur personalen i skolan hanterar könsmobbningen.

- De har misslyckats med att skapa ett klimat där ord som hora och bög inte sägs och de klarar inte heller av att prata med de unga om de här sakerna. De måste börja ta sitt ansvar.

Eva Nikell på JämO, som skrivit boken, hoppas att den ska bli ett verktyg för lärarna. Men först måste de veta vilka värderingar de själva har, och varför de har dem.

- Vi måste våga ta ställning och fråga oss vad vi själva tycker som lärare, fritidsledare eller som mamma. Det är ett grundläggande tema i boken.

Arbetet med handboken startade 1997 i samband med en uppmärksammad rapport om sexuella trakasserier i skolan. Under 1998 testade JämO sina idéer på två skolor där de utbildade personal och ungdomar i att arbeta mot könsmobbning.

Mycket handlar om att förändra attityder genom diskussioner.

- På ett sätt finns det mycket utrymme för det i den nya skolan men samtidigt råder ett tungt klimat för den som vill förändra. Vi känner inte riktigt att könsmobbning är en prioriterad fråga hos skolledningen, säger Eva Nikell.

Så många drabbas

FAKTA/JämOs bok

Christina Larsson