Både hem och skola släpper unga killar – de får uppfostra varandra

RELATIONER

Unga killar fostrar varandra.

Gängets värderingar är livsviktiga.

Foto: LENNART EDVARDSSON

Redan i treårsåldern förväntar sig föräldrar, och senare skolan, att pojkar ska hitta andra pojkar att umgås med och klara sig mer på egen hand än vad som förväntas av tjejer. Därför utlämnas killar till varandra, i kompisgänget eller ishockeylaget, och de bygger inga relationer till tjejer utan uppmuntras bara att mäta sig med varandra.

Det menar Ingemar Gens, beteendevetare och före detta jämställdhetsexpert på Länsstyrelsen i Gävleborg.

– Gänget är hierarkiskt uppbyggt och de flesta killar kan snabbt – utan att tänka efter – rangordna gruppen. Vem är bäst på vad, vem tar beslut och så vidare. Det kan ofta bli stenhårt – den som inte faller in i rangordningen får dra.

– Relationen till varandra är inte det viktigaste utan det är ett intresse som utgör gemenskapen. Att man skejtar eller tittar på fåglar eller åker mc. Slutar man med det intresset lämnar man ofta gruppen.

Män har alltid även dominerat de kriminella gängen.

– När vi hör om unga killar med vapen i hand som kräver ”respekt” då handlar det om att försöka erövra makt och kontroll, vilket ju män fostras till.

– I dag är det nästan bara män som sitter i fängelse.

Vi måste fråga oss hur det blev så här?

I ett hierarkiskt gäng föds ofta ett starkt grupptryck. Något som inte bara påverkar själva gänget utan även omgivningen. Mats Trondman, sociolog och ungdomsforskare vid Växjö universitet menar att killar lättare faller för grupptryck än tjejer.

– Om de styrande killarna på en skola är allmänt stökiga, flabbar högt och puttar in varandra i skåpen så sätter de tonen för de andra killarna på skolan. Även en försiktigare, tystare kille accepterar det här beteendet och tycker att det är okej och kanske till och med hänger på.

– Tjejer är tryggare och står mer envist emot.

Belinda Olsson