Dan, 44: Ibland är jag rädd för att det jag söker är en utopi

RELATIONER

Min dröm om kärleken är att hitta en vän som tar mig för den jag är. I kärlek ska man ge fan i att spela roller. Kärlek är fördragsamhet.

Foto: MÅRTEN SVEMARK
Dan Bratt, 44, är romantiker och drömmer om att få uppleva kärleken igen. Men han pendlar mellan tro och tvivel.

Jag trodde att jag var där en gång. Men man tror så mycket. Jag har levt med några kvinnor, inte så många, men lever själv nu.

Nu när jag är 44 år är jag ibland rädd för att det jag söker är en utopi, kanske måste jag trappa ner mina förväntningar.

Jag menar inte att jag ska trappa ner förväntningarna på kvinnan, utan på vad som är möjligt mellan oss. Jag funderar mycket på hur ett förhållande ska se ut, ska man göra som förr, dela på allt, eller, som det verkar vara nu, vara särbo och träffas när det är kul? Varför behöver man kvinnan? Till vad? Det handlar inte längre om ett gemensamt ansvar för ett gemensamt liv, där du lagar mat och jag diskar.

Vi lever inte i ett samhälle där vi behöver varandra på det sättet. Jag tror att vi är mer ensamma än vi vågar erkänna.

Jag blev lämnad för ett år sedan och har inte träffat någon sedan dess. Det är första gången jag är utan sex så här länge, det är konsekvensen av att jag inte vill slänga mig in i vad som helst. Det är så lätt att man träffar någon, har sex, och sedan tror man att det ska bli en bra relation av det. Jag tänker att man måste göra tvärtom: ”Titta, här är en människa som jag känner en stark närhet till”. Det har jag inte gjort det här året, jag känner ibland att jag kanske aldrig gör det. Det är svårare ju äldre man blir.

I stället för ”one night stands”, skulle jag vilja ha ”Sitta uppe hela natten och prata”-nätter. Hittar man varandra där, kan man ha bra sex sedan när man inte behöver vara rädd och generad. För mig är det inte manligt att jaga tjejer, det är ett tecken på osäkerhet.

I mina relationer har jag fått kritik för att jag varit för ”manlig”, jag vill beskydda och ha koll på läget. Det är inget för den moderna kvinnan. I moderna förhållanden kanske man ska styra tillsammans.

Jag är romantisk, jag släpper inte mina drömmar. Jag väntar. Jag tror varenda dag att: Där är hon. ”

Berättat för