Glömmer vi bort hur man föder naturligt?

Allt fler väljer kejsarsnitt – men riskerna är större för både mor och barn

RELATIONER

Kejsarsnitt framställs i debatten som den moderna teknikens seger och kvinnans räddning. För tio år sedan var det annat ljud i skällan. Då skulle man föda på alla fyra utan smärtlindring.

Hade naturförespråkarna på åttiotalet bara gröt i huvudet?

Foto: HELGE HANSEN

Sverige har länge legat efter i kejsarsnittsfrekvens jämfört med många andra västländer.

I England förlöses var femte kvinna med kejsarsnitt, i Portugal 27 procent. På många privata sjukhus i Brasilien är siffran 80 procent. I Sverige föder 13 procent med kejsarsnitt, varav hälften är självvalda.

Var naturlighetsvågen på åttiotalet bara nys?

Nej, säger Monica Kennemar, chefsbarnmorska på ABC-förlossningen vid Södersjukhuset i Stockholm, där kvinnor föder utan smärtlindring.

Många kvinnor vill fortfarande föda naturligt. ABC-kliniken är nästan alltid fullbelagd.

– Jag står fortfarande för att naturliga förlossningar är bra. Kvinnor får en enorm kraft av att känna att det är de som föder fram barnet i stället för att bli förlösta. De knyter an till sitt barn på ett annat sätt. Men jag menar inte att det är det enda rätta och smärtlindring kan naturligtvis behövas.

Vad är nyttan med att föda utan smärtlindring?

– Jag tycker att det är fel att fokusera på smärtan. Min erfarenhet som mamma och barnmorska är att det inte är en hotfull smärta utan en drivfjäder i förlossningen.

Viveca Odlind, chef för kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset, kommer vi att glömma bort hur man föder naturligt?

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag har diskuterat trenden med andra förlossningsläkare. Det kan inte vara naturens mening att alla kvinnor ska föda med kejsarsnitt. Det skulle också innebära en helt annan och mycket dyrare vård.

Hon tycker att kejsarsnittsdebatten är olycklig – riskerna är större för både mamman och barnet.

– Något man inte pratar om är vad som händer när man ska föda barn nummer två och tre med kejsarsnitt. Riskerna blir större för varje kejsarsnitt för kvinnan, eftersom ärren kan orsaka komplikationer.

Utomlands verkar man ha en annan inställning. Hur kommer det sig?

– Jag tror att det finns en föreställning, i sydamerikanska länder till exempel, om att man blir förstörd i underlivet och osexig om man föder vaginalt. Förlossningsmetoder har alltid delvis styrts av mode.

FAKTA/Förlossningstrender genom 70 år

Sara Djurberg