I Europa är vår dotter en drottning- utan bollhav

RELATIONER
Krönikör: Pelle Andersson, 30, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Sverige är ett bra land.

Det tog emot. Men jag ska försöka att inte klaga den här gången. Solen skiner och jag har promenerat, åkt tunnelbana, handlat onödiga saker på varuhus och ätit luncher med andra pappalediga kompisar i det bästa av länder.

Jag är nyss hemkommen från Prag. Det var där jag blev övertygad om Sveriges storhet. Det är orättvist att jämföra Sverige med ett relativt fattigt land som Tjeckien och som också har ett av Europas lägsta födelsetal. Men ändå. Vi är bäst - på barnanpassning.

Överallt finns det skötbord, ramper, hissar, barnstolar, barnmenyer, bollhav" Överallt kan man lätt släpa in en barnvagn.

Sverige är fantastiskt.

Naturligtvis till vissa människors förtret.

I Prag är det tvärtom. Där får man leta förgäves efter ord med barn före. Man får leta efter barn överhuvudtaget. Ett ordinärt bollhav går överhuvudtaget inte att uppbringa. Men jag ser aldrig några sura miner och hör aldrig några suckanden.

På restauranger hjälper glada kypare till att lyfta in barnvagnen, de andra gästerna vill genast leka och skulle vår lilla telning mot förmodan ge ifrån sig ett illvrål så ler alla glatt och kyparen plockar oförtröttligt upp leksakerna som flyger genom lokalen.

Ute i trånga gränder och smala trappor slåss folk om att få hjälpa till och på konserter ler publiken när Mira vill sjunga ikapp. De semestrande italienska pensionärsdamerna skriker: Belissima, Bambino, Bella! och nyper henne i kinderna och klappar henne på huvudet.

Vår dotter och alla andra barn är drottningar och kungar i ett Europa utan bollhav och barnportioner.

Här hemma är barn mest i vägen.

Sverige är ett dåligt land.

Nu känner jag igen mig. Nu känns det bättre.