Malin klarar allt som grabbarna kan göra

När hantverket
lever upp på nytt håller
tjejerna i hyveln

RELATIONER

I tv:s "Sommartorpet" höll killarna i hammaren och tjejerna i penseln.

Det har Malin Berghagen Nilsson ändrat på.

Hon renoverar en gård i Hälsingland tillsammans med sju kvinnor och två män.

Foto: RIKARD LAVING
Hårt hantverk. Malin Berghagen Nilsson är en av åtta kvinnor på byggnadsvårdslägret i Hälsingland. Gården Lass-Daniels renoveras från grunden – helt utan elektriska maskiner. ”Jag brukar säga att om jag fick ha en medial gåva, skulle jag vilja kunna hålla i en gammal sak och känna vad den hade varit med om”, säger hon.

- Det finns inget här som grabbarna klarar av, som vi inte kan göra, säger Malin Berghagen Nilsson.

Det är inte så länge sedan det var självklart att det var männen som skulle bygga hus. Men när hantverket lever upp på nytt, är det tjejerna som håller i hyveln.

- Det är så häftigt att skapa. När jag går härifrån är jag trött i kroppen, trött i hjärnan och trött i själen, säger Malin Berghagen Nilsson.

Några kilometer från hennes hem i Järvsö står Lass-Daniels, en gård mitt mellan skogar och fält i Hälsingland. Lass-Daniels var förfallet och ägaren tänkte riva. Så fick man idén med ett byggnadsvårdsläger. Nu är åtta kvinnor och två män där och lär sig mura spisar, laga fönster, snickra dörrfoder och smida beslag. Smeden har köpt in en lättare slägga. Det är allt som anpassats till att kursdeltagarna mest är kvinnor.

Malin tycker om att känna gårdens själ.

- Jag tittar på spisen eller de målade tapeterna och funderar på hur de har tänkt, de som byggde huset. Och så spökar det nog lite också.

Det är tredje året för byggnadsvårdslägret på gården. Ett till behövs, sedan ska den vara återställd.

Många av deltagarna är arkitekter och konservatorer som vill lära sig hantverket. Andra har en gammal släktgård som de vill kunna ta hand om. Och de flesta är tjejer.

- Jag tror att killar antingen kan snickra, eller också tror de att de kan snickra. I alla fall tycker de att de inte behöver gå på kurs för att lära sig något de redan kan, säger Elsa Röing från Länsmuseet i Gävleborg, som står bakom Lass-Daniels renovering.

- Ja, när vi köper en ny video hemma börjar jag läsa bruksanvisningen. Tommy försöker koppla ihop utan at läsa, säger Malin.

- Dessutom är killar mer intresserade av teknik, säger Elsa. Här gör vi allt för hand.

I Lass-Daniels utkylda rum står ett fönster som Malin reparerat. Glaset är handblåst från 1700-talet.

- Det här är vårdande också, säger hon. Det är ju kvinnligt.

Sysslorna på Lass-Daniels har gett henne respekt för arbete.

- Jag kommer nog inte att gnälla lika mycket själv. När jag skurar golv nästa gång kan jag tänka "Jag har i alla fall den här nya moppen. Jag behöver inte skura på knäna med rotborste och såpa.".

Åsa Kristoffersson