Kissa tystare!

Får en granne vara hur gnällig som helst?

RELATIONER

”Rikta kisstrålen mot toalettstolens porslin och inte rakt ner i vattnet.”

Den uppmaningen stod att läsa i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Stockholm.

Aftonbladet Kvinna har utrett fenomenet gnälliga grannar.

Foto: PER BJÖRN
Tro det eller ej – men det är faktiskt tillåtet att kissa och spola. Även på natten.

Naturligtvis finns det grannar vars klagan är befogad. Den som spelar hårdrock på högsta volym fram till klockan fyra en vardagsmorgon får acceptera om grannarna blir

sura.

Men så finns de som föreslår att man ska bära dammsugaren då man dammsuger för att det låter för mycket när den dras mot golvet. Eller de som inte tål musik ens på normal volym efter klockan 15.00 på eftermiddagen.

Förra året kom 6 604 anmälningar in till Störningsjouren, som ansvarar för de allmännyttiga bostäderna i Stockholm. 5 684 resulterade i utryckningar.

Är det många anmälningar som känns futtiga?

– Det händer ofta att vi får säga: Det här får du acceptera om du bor i ett flerfamiljshus. Ljud som uppstår av att någon går på golvet eller spolar vatten, till exempel, säger Lars Bräne Aspman, som är chef för Störningsjouren.

En del störande ljud kan orsakas av psykiskt sjuka eller missbrukare, och då tycker han att det kan vara bra att anmäla så de kan få hjälp i sitt boende.

Det finns också en del psykiskt sjuka som anmäler minsta lilla ljud.

– Det kan hända att de blir fixerade när de sitter ensamma i sin lägenhet på dagarna och lyssnar efter ljud, säger Lars Bräne Aspman.

Några exakta regler finns inte, hyreslagen är ganska allmänt hållen.

Det står bland annat att de boende inte får införa ohyra och inte får äventyra sina grannars psykiska eller fysiska hälsa genom att störa. Ett barn som för oväsen måste accepteras, och ett normalt umgänges- och familjeliv är okej även om det stör.

Störningar som upprepas och är ”onormala” ska inte grannarna behöva tåla. Riktigt grava händelser, som hot med kniv, kan räcka för att säga upp hyresavtalet med omedelbar verkan.

Natten börjar klockan 20 (enligt de domar som finns). Efter det ska helst inga maskinljud höras, som diskmaskin, dammsugare, borrmaskin eller spikande. Men i akuta fall – som till exempel om en burk socker välts ut på golvet – går det att dra fram dammsugaren.

Den som har djur som stör (till exempel hundar som skäller hela dagarna för att de lämnats ensamma, eller katter som kissat överallt så det stinker) och inte gör något åt det trots upprepade anmälningar, kan förlora sin bostad.

Att spela musik på normal volym går bra till omkring klockan 22 på vardagar och klockan klockan 23 på fredagar och lördagar. Sedan får man sänka.

Om de boende vill ha fest, rekommenderas att först tala om det för grannarna.

De som ska ha gäster ansvarar för dem från det att de klivit över tomtgränsen tills de lämnat den. Det kan vara lite vanskligt om en tonåring har fest utan att föräldrarna vet om det.

– Det har hänt att ungdomarna slår sönder eller stjäl saker. Det kan bli rena tragedierna för föräldrarna, säger Michael Calmhede, störningsombudsman på AB Familjebostäder.

FAKTA/Topplista för grannklagan

Skräckhistorier från verkligheten:

Ana Udovic

ARTIKELN HANDLAR OM