Tänk om jag skrev: Jag är en förebild för unga män

RELATIONER
Krönikör: Fredrik Virtanen, 28, är journalist på Aftonbladet.

Det är knepigt att vara man. I alla fall om man vill vara modern och tror på allt som tjejerna i Fittstim skriver. Det slutar med att man ber om ursäkt för att män i generationer varit svin.

För att vara man och vara stolt anses suspekt. Så det är jag inte. Jag hukar mig och får sex först när jag druckit tillräckligt många drinkar för att ha glömt bort det. Så mycket för den teorin.

Sedan är det ju extra meckigt att vara man i media. Det gäller att försiktigt framföra åsikterna medan en kvinna kan skriva vad som helst och det är helt politiskt korrekt. Tänk om jag skrev: "Jag är en förebild för många unga män. Många unga män ser upp till mig." Alla skulle skratta ihjäl sig. Men byt ut "unga män" mot "unga kvinnor" så har det faktiskt hänt.

Jag kan heller inte använda ordet "fitta" som invektiv på samma vis en kvinna kan skriva "kuk" om nåt hon är arg på.

Jag kan absolut inte skriva att jag lever ensam för att jag är "för intelligent eller "för stark". Det skulle vara patetiskt. (Det är det när en kvinna skriver det också).

Men. Det är svårt att vara kvinna också, speciellt när ni får kritik. Annars trodde jag att män var mästare i den genren. Ni vet, så fort en feminist skriver att män är förtryckare och slänger strumpor överallt skriker männen "MEN DET ÄR JAG INTE ALLS! JAG ÄR INTE ALLS SÅN!" och fattar inte att det handlar om maktstrukturer utan tar allt personligt. Det är pinsamt. Men det festliga är att kvinnor är likadana. Kanske värre. Det trodde jag inte. När det nu nästan är politiskt okej att nämna att även kvinnor har brister, kommer omedelbart samma reaktion från kvinnor.

MEN JAG ÄR INTE ALLS NÅGON TRÅKIG BIMBO! kan det låta om man ankagar kvinnor för att vara osjälvständiga och behagsjuka.

Det gör det ju inte lättare att vara en man.

ARTIKELN HANDLAR OM