– Mina böcker ansågs inte fina

Men nu har Francine Pascal och tvillingarna Jessica och Elisabeth erövrat världen

RELATIONER

Francine Pascal har sålt över 150 miljoner böcker.

Ändå är det inte många vuxna som vet vem hon är.

Men små flickor vet – Francine Pascal är författare till de omåttligt populära ”Tvillingarna”.

– De handlar om att bli vuxen och det känns likadant i hela världen, säger hon.

Foto: THOMAS JOHANSSON
”Jag är lycklig över att ha fått flickor att upptäcka läslusten. Många bibliotek tog inte in tvillingböckerna i början för de ansågs inte tillräckligt ”fina”. Men de tvingades ändra sig eftersom så många flickor frågade efter dem.”

– Böckerna är översatta till 25 språk och visst har jag funderat över hur 12-åringar i Ryssland och Japan kan identifiera sig med två amerikanska medelklassflickor. Men alla brev jag får tyder på att jag lyckats skapa en värld de känner igen som sin egen.

När Francine Pascal första gången besökte bokmässan i Göteborg 1996 var varken förlaget eller arrangörerna beredda på anstormningen av flickor som väntade i timmar för att hon skulle skriva sitt namn i deras böcker. Kön ringlade sig runt halva mässområdet och många undrade vad som stod på.

I år var det samma sak. Nya läsare kommer hela tiden till och böckerna blir bara fler.

– Från början var det meningen att Sweet Valley skulle bli en tv-såpa för ungdomar. Jag skrev manuset tillsammans med min man redan 1965 men inget tv-bolag nappade på idén.

En god vän föreslog att hon i stället skulle skriva en bokserie om tvillingarna.
Min man var en sträng kritiker. Det hände att jag skrev om manuset 400 gånger

– Jag låg i min säng och såg Jessica och Elisabeth framför mig. Jessica skulle vara kaxig och självisk, Elisabeth snäll och vänlig. Sen var det bara att sätta i gång och berätta om dem, deras vänner, skola, föräldrar och utsätta dem för spännande händelser.

Redan efter en vecka hamnade boken på bestsellerlistorna.

– Jag undrade hur barnen kunde veta att den överhuvudtaget fanns men på något sätt hittade de den via mun-mot-munmetoden.

Böckerna om tvillingarna har gjort henne rik som ett troll.

– Det var en trevlig bieffekt jag inte räknat med. Det viktigaste skälet till att jag skrev böckerna var att jag ville få barn att läsa. Det finns inget effektivare sätt att förbättra sitt språk på. Egentligen spelar det ingen roll vad de läser, bara de läser. Många av barnens brev till mig börjar: ”Jag hatade att läsa men nu har jag läst 20 av dina böcker” eller ”Jag har aldrig tidigare läst en bok men nu...” .

– Jag är lycklig över att ha fått dem att upptäcka läslusten. Många bibliotek tog inte in tvillingböckerna i början för de ansågs inte tillräckligt ”fina”. Men de tvingades ändra sig eftersom så många flickor frågade efter dem.

– Förhoppningsvis går de vidare och fortsätter läsa andra böcker. En del kanske väljer Kafka, andra Danielle Steele.

Francine Pascal är uppvuxen i New York.

– Som barn älskade jag att läsa böcker, särskilt äventyrsserier, sagor och klassiker. Så fort jag lärt mig skriva började jag skriva dagbok och drömde om att bli författare.

– Mina föräldrar tog mig inte på allvar, därmot fick jag mycket uppmuntran av mina lärare.

När Francine Pascal gått ut college träffade hon sin blivande man, författaren och journalisten John Robert Pascal.

– Vi skrev artiklar tillsammans och han stöttade mig på alla sätt. Men han var en sträng kritiker och det hände att jag skrev om manuset 400 gånger. Fortfarande känns det sorgligt att han aldrig hann få uppleva framgången med tvillingböckerna. Han dog 1981.

Paret fick tre döttrar, som nu är vuxna och har egna barn.

– Jag har använt både mitt eget och deras liv i mina böcker. Ibland tycker jag att jag fortfarande känner mig som 15 år.

– Min bror är en framgångsrik musikalkompositör i USA. Vi har gjort en musikal av ”Tvillingarna i Sweet Valley” och den ska inte spelas på Broadway utan turnera runt på teatrar i hela Amerika.

– Jag har fått massor av barn att börja läsa. Mitt nästa projekt är att få dem att gå på teater också.

Vinn Francine Pascals böcker om ”Tvillingarna”

FAKTA/Francine Pascal

Ingalill Mosander