Nu blossar pigkriget upp igen

EU-parlamentet vill införa skatteavdrag för hemarbete

Foto: BÖRJE THURESSON
Har du drömt om att ha råd med städhjälp? Det ska bli både billigare och enklare att skaffa i framtiden föreslår EU-parlamentet. Nu är frågan om EU-kommissionen och ministerrådet är inne på samma linje, och om Sverige säger nej.
RELATIONER

Allt fler europeiska hem städas av svart städhjälp. Nu ska dammsugningen bli vit.

Förra veckan sa EU-parlamentet ja till lägre skatt för hemhjälp.

Pigdebatten har nått EU.

I mitten av 90-talet gick diskussionen het i Sverige om skatten skulle sänkas på städning och andra hushållstjänster. Många upprörda röster hördes om rikemanssubventioner och proletariatets återkomst.

I veckan nådde debatten EU då Europaparlamentet röstade igenom en uppmaning till medlemsländerna att:

införa skatteavdrag för hemarbete

förenkla reglerna för att anställa någon i hemmet

Den socialdemokratiska parlamentarikern Maj-Britt Theorin är kritisk.

– Jag ser inga skäl varför vi skulle subventionera skatterna. De som har råd att köpa hushållstjänster har också råd att betala skatten för det.

Maj-Britt Theorin menar att pengarna borde användas till andra åtgärder för att förbättra för de ofta lågutbildade kvinnorna som tar svarta städjobb. Hon röstade därför emot förslaget som kommer från jämställdhetsutskottet där hon själv är ordförande.

– Det är ett rätt stereotypt beteende att ge skatterabatt. Då behöver inte männen fundera på att ta ansvar varken för hushåll eller barn: det kan de lågavlönade kvinnorna sköta. Det tycker jag är oacceptabelt.

1994 satte nationalekonomen Anne-Marie Pålsson igång pigdebatten när hon hävdade i sin bok ”Finns det en marknad för hemarbete?” att 270 000 svenskar skulle kunna få jobb om jobbet blev avdragsgillt.

I en undersökning som Riksskatteverket gjorde 1995 beräknade man att svenskarna varje år betalar ungefär 3 miljarder kronor i svarta städlöner.

Att skattesubventionen skulle leda till mindre svartjobb tror inte Maj-Britt Theorin.

– Det finns länder som har betydligt lägre skatter än Sverige, men likväl har problem med svarta hushållstjänster. Lägre skatter är ingen lösning.

Men hon får mothugg från partikollegan och tillika statsrådet Mona Sahlin.

– Jag tycker det är ett bra förslag att göra hushållsarbete billigare. Det här är något som kommer förr eller senare.

– Men än så länge är inte opinionen inom socialdemokratin redo, säger hon.

Sverige kan stoppa förslaget

Fakta/EU så funkar det

Christina Larsson