Startsidan / Wendela

Två av tio har någon gång varit otrogna. Det visar Aftonbladet Söndags stora undersökning. De flesta är otrogna med någon på jobbet. Men oftast är otroheten en engångsföreteelse.

   För ett par veckor sedan frågade Aftonbladet Söndag vad du som läsare anser om otrohet. 816 personer svarade på enkäten och här nedanför kommenterar Gertud Aigner läsarnas enkätsvar. De stämmer väl överens med hennes mångåriga erfarenhet av par som söker hjälp när förhållandet skakas av otro.

– Förr ansågs det allvarligare om kvinnan var otrogen än om mannen var det.

Den dubbelmoralen finns som tur är inte längre. Nu är det lika plågsamt att bli bedragen för båda könen.

Men fortfarande är det skillnad på vad den bedragna partnern anser vara det värsta. Män lider av vad omgivningen ska tänka. De är rädda för att dömas ut som impotenta stackare.

Bedragna kvinnor bryr sig inte om vad ”alla andra” ska tro. De är i stället experter på att anklaga sig själva för att de är för fula, för tråkiga, för gamla...

Det bästa sättet att slippa ånger, ångest och skuld är enligt Gertrud Aigner att ordentligt diskutera synen på otrohet med sin partner – långt innan lusten för erotiska äventyr vid sidan om har blivit aktuell.

– Det som är otro för en person, är det inte för en annan. Lika väl som man med sin partner kan bestämma att det är okej att ha hemliga äventyr, kan man komma överens om att varenda liten tanke på någon annan ska redovisas.

– Men man ska aldrig ljuga på en direkt fråga. Det vore ett dubbelsvek.

Maria Leijonhielm
Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet