I Sverige finns ingen acceptans för hedersmord

RELATIONER
Krönikör: Marie Söderqvist, 32, journalist och samhälls- analytiker

Sveriges Television sände nyligen en dokumentär om hedersmord.

En nittonårig flicka har sett sin syster bli kallblodigt nedskjuten av nära släktingar och ska nu vittna i Stockholms tingsrätt omgiven av säkerhetsvakter.

I hemlandet har mördarna befunnits skyldiga men helt sluppit straff. Det var bevisat att de begått brottet men eftersom syftet ansågs vara gott – rädda släktens heder – blev påföljderna obefintliga.

Samtidigt hävdar i Dagens Nyheter en av Sveriges mest kända invandrarföreträdare att det inte bara är vissa invandrargrupper som mördar kvinnor, utan något som minsann även svenskar gör.

Hemskt är det att kvinnor dör men det är ingen skillnad mellan de kvinnor som misshandlas av svenska män och de som av hedersskäl mördas av män med ett annat ursprung.

Men det är en stor skillnad mellan en flicka som mördas av sin pappa och sina farbröder med ett skott i huvudet för att hon inte velat gifta sig med rätt person och en kvinna som misshandlas till döds därför att hennes man inte kan kontrollera sin vrede och sitt behov av kontroll.

I det första fallet går mördarna fria därför att det samhälle de lever i accepterar föreställningarna som hedersmord vilar på. Rättssystemet är gjort så att det ska gå att fria män som mördat för sin heder.

I Sverige däremot finns ingen acceptans för idén att människor ska plikta med sina liv för att de gjort något felaktigt.

Det finns inte heller någon föreställning om en manlig heder som är kopplad till kvinnlig sexualitet.

Det sämsta man kan göra är att börja beskylla dem som vågar uppmärksamma hedersmorden för att stärka främlingsfientliga krafter.