Hallå, alla vackra tjejer - jag kan ta er på allvar

RELATIONER
Krönikör: Fredrik Virtanen, 29, är journalist på Aftonbladet.

Klart att Roxana åkte ut ur "Expedition: Robinson" för att hon var för snygg. Att vara snygg är inte helt lätt. Speciellt inte om man är reko också. Då är man farlig, då måste man bort.

Vi älskar att se ner på skönheter: Fröken Sverige-kandidater, tv-hallåor, utvikningsflickor, Pontus Gårdinger, sångerskor-som-inte-skriver-sina-egna-låtar, fotomodeller. För det vore kämpigare att leva utan att känna att vi på något vis är bättre än snyggingarna, vilket vi som regel inte är. Det finns inget bevisat samband mellan skönhet och ointelligens (även om jag har en teori om att vissa skönheter blir bortskämda och oödmjuka och tråkiga av för lite motstånd).

Det är vår avundsjuka. Om de är snygga bara kan de ju inte vara intelligenta också. Då vore vi andra helt värdelösa.

För visst är det provocerande med människor som är snygga och ändå verkar ha en begåvning. Man kämpar i det längsta med att förneka den. Ta Henrik Schyffert - finns det någon som inte retar sig på honom?

Jag var lite förtjust i en helskön tjej som anses vara en skönhet. När jag nämnde det för en kvinnlig bekant med popintellektuell framtoning suckade hon ljudligt. Hennes pojkvän hade mer förståelse - "alla killar vill ju ligga med Hollywoodskådisar även om de förnekar det för sina tjejer" - men tro mig när jag sa att hon hade intellektuella värden också kunde han inte. Och jag sjönk givetvis en aning i deras aktning: Om jag är förtjust i en, enligt dem, pundig snygging måste det ju tyda på att jag är åtminstone lite dum i huvudet jag också.

Rätt hemskt. Men så är det. Vi är fördomsfulla och skönheter måste slåss hårdare än andra för att tas på allvar.

Men nu vet ni det, alla vackra tjejer: Jag är er vän. Jag kan till och med tänka mig att vara mer än så.