Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

BLOMMOR: Tulpanen av Anna Pavord Wahlström & Widstrand ca 583 kr

Mellan 1634 och 1637 drabbade tulpanfeber de respektabla borgarna i Holland. De blev plötsligt besatta av blomman och en enda lök kunde kosta lika mycket som ett hus i Amsterdams bästa kvarter. Tulpanen ligger bakom politiska omvälvningar, enorma förmögenheter och spektakulära konkurser - något att tänka på nästa gång du köper en bukett för 39:90 kronor. Ett storslaget, smått sanslöst praktverk om tulpanens historia, skrivet av en hängiven beundrare.Sällan har jag läst en lika suggestiv kriminalroman. Spänningen byggs sakta upp, sida för sida och det börjar krypa längs ryggraden. En ung, vacker kvinna tar anställning som teckningslärare vid en pojkskola i en amerikansk småstad. Hon kommer från en kosmopolitisk, frigjord värld och när hon förälskar sig i en gift, manlig kollega anar hon inte vilka konsekvenser deras relation kan få. Utsedd till årets bästa utländska deckare av Deckarakademin.

SPÄNNING: Den svarta tjärnen av Thomas H Cook, Forum, ca 292 kr

Suggestiv och spännande, skriven på en intensiv, glasklar prosa. En ung kvinna ligger på sjukhus i koma. Hennes familj sitter vid sängkanten och hoppas förtvivlat på att hon ska vakna. Samtidigt får vi följa hennes liv bakåt i tiden - det komplicerade förhållandet till modern, de starka banden till systrarna, den passionerade stora kärleken, sorgen, smärtan och hemligheterna. En ovanligt stark debutroman som trollbinder och fascinerar och är svår att lägga ifrån sig.

POCKET: Bara Alice av Maggie O`Farrell, Bonnier Pocket, ca 59 kr.

Vad tar man med sig när man tvingas lämna sitt land? Hur behåller man sina minnen? Allt fler människor tvingas flytta runt med resterna av sina liv nedpackade i en sliten väska. Kroatiska författarinnan Dubravka Ugresic är en av dem. I sin tankeväckande, välskrivna bok beskriver hon exilen med all smärta och rotlöshet den innebär. I sökandet efter en ny identitet inventerar hon sin uppväxt, porträtterar sina vänner och gör bokslut över en tillvaro som inte längre finns.

Rössners kokbok, smalmat för läckergommar, av Stephan Rössner, Blombergs, ca 365 kr

Kan man vara både världsfetmapresident och ordförande i Gastronomiska Akademin samtidigt? Jodå, om man är Stephan Rössner. Denne oerhört energiske professor flänger jorden runt och håller föredrag, botar överviktiga patienter och skriver böcker i rasande takt. Här delar han med sig av sina egna favoriter i köket, givetvis utan en massa onödiga kalorier. Recepten är enkla och goda och det är härligt att kunna hänge sig åt matlagning utan att behöva ha dåligt samvete.