Chattsammandrag

RELATIONER

Trodde du att pensionsmardrömmen var över? Ånej, PPM-valet var bara början. Nu ska över en halv miljon kvinnor välja. PFA-98 är ett avtal som arbetsmarknadens parter kommun och

landsting på den offentliga sidan har kommit överens om, och gäller all landstings- och kommunal personal, ungefär 800.000 anställda, varav 80 procent är kvinnor.

Anna Allerstrand, trygghetsekonom, AMF Pension, Gert-Ove Andréasson, tjänstepensionsansvarig, och Carina Lindsten, vd Folksam Fond AB, svarade på läsarnas frågor.

Moderator säger: Nu är alla på plats så nu börjar chattet. Fråga AMF och Folksam vad ni vill om pensioner.

Katrin säger: Kan vi välja samma saker som de andra i pensionsvalet - har vi lika stort val? Eller är det färre fonder att välja mellan? Varför då i så fall.

AMF säger: Hej i det här valet kan du välja ett stort antal fonder, dock inte lika många som här kan du också välja om du vill ha en traditionell försäkringi PP

gunilla säger: Om det går dåligt för mitt val i bägge delar, både premiepension och PFA-98, hur stor del av pensionen har jag kvar då ?

Folksam säger: Omöjligt att svara på. Men om du sprider dina risker så minskar risken att det går dåligt

Moderator säger: undefined

Nina säger: Hur mycket pengar handlar valet om för mig - kvinna 45 år, som jobbat i 25 år i vården, varav 10 år halvtid? Är det nån mening att alls välja?

AMF säger: Anna: Absolut ska du välja. Beroende på vilken kommun du jobbar i kan du ha upp till 4,5 procent av din lön. Det är din pension det handlar om

Folksam säger: Det är extra viktigt för dig. Det kan röra sig om dubbelt så mycket pengar som i premipensionsvalet.

Miss nöjd säger: Nu går ju börsen ner - blire några pengar då?

AMF säger: Anna:Börsen går upp ibland och ner ibland. När börsen går ner är det billigt att köpa. Traditionell försäkring kan vara ett bra alternativ om man är orolig

Folksam säger: Visst blir det pengar ändå. Pensionsplaceringen är långsiktig. Just nu är det "REA" på börsen. Den kommer säkert att gå upp igen.

eva säger: Vad ska jag väja. Ensamstående 48 årig mor, två barn 18 och 24 år.

AMF säger: Anna: Om du inte är intresserad av att fälja börsutvecklingen är en traditionell försäkring ett bra alternativ

Folksam säger: Vi tycker atrt du ska spar i fonder. Sprid dina placeringar för att minska riskernna. Folksam har färdiga paket som passar dig.

barnledig säger: Får man pension också här när man är barnledig?

Folksam säger: Om du är barnledig så är din frånvaro pensionsgrundnade enligt vissa begränsade regler. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller i ditt fall.

Nina säger: Hej. Kvinnorna som väljer nu , är de förlorare på förhand? Som alltid när det gäller offentliganställda. Eller har de samma chans som andra i valet?

AMF säger: Anna: Jag tycker att om man gör ett aktivt val har man större möjligheter att få en bra pension

Folksam säger: Alla har samm chans att skapa sig en bra avksatning genom ett aktivt val.

stina säger: Måste man välja? Kan man skita i det?

AMF säger: Anna: Det är bättre att göra ett val, då har du ju större möjligheter att känna dig trygg

Folksam säger: Ingen kan tvinga dig att välja. Men det är ALLTID bättre att välja själv. Det är det enda sättet som du har att själv påverka. Du kan alltid välja om.

Nina säger: Vad ska man välja nu? Räntefond eftersom börsen gått ner? Eller är börsen på väg upp, alltså köpläge? Ge mig ett råd!

Folksam säger: Generellt sett så är det bättre att välja aktiefonder om du har några år kvar till pension.

AMF säger: Anna: Om du är intresserad av fonder tycker jag att du ska välja aktiefonder, det är alltid svårt att veta när du ska byta från räntefond till aktiefond. Är man inte intresserad av aktier kan man välja en traditionell försäkring

Helena säger: Hej! Jag är student, varför fick inte jag välja i premiepensionsvalet? När får jag göra det?

AMF säger: Anna: Det beror på hur gammal du är och vilken inkomst du har haft och om du jobbat 1995-1998

Folksam säger: Förmodligen har du inte tjänat tillräckligt mycket. Kolla med Försäkringskassan om det är så eller om det blivit något fel.

stina säger: Ska man vara försiktigare när man väljer nu än man var när man valde till PPM?

Folksam säger: Nej.

AMF säger: Anna: Jag tycker att eftersom man i PP valet var tvungen att välja fonder , så kan man nu välja en traditionell fösräkring, ett tryggare alternativ

Jossan säger: Kan jag som är lågavlönad verkigen få en pension som det är något med? Kommer jag inte alltid att lreva på marginalen?

AMF säger: Anna: Du har ju alltid större chans att få en bättre pension om du gör ett aktivt val som passar dig

Folksam säger: Tyvärr kan vi inte sbvara på det. Eftersom vi inte vet vad du har för inkomst. Men om du har långt kvar till pension jkan du påverka din pension i positiv riktning genom ett aktivt val.

Katrin säger: Jo, vem ska man tro på? Var ska man satsa pengar? Nåt gammalt invant tryggt? Eller nån konstig aktiefond som kan öka starkt? Ska man satsa tryggt eller satsa stort?

Folksam säger: Man ska sattsa brett. Folksam har färdiga paket med balanserade risker.

AMF säger: Anna: Hur du väljer är beroende på ditt eget intresse. Ta en förvaltare du känner dig trygg med, titta på avgifter, kännnefter om du vill satsa på fonder igen eller om du vill ha en traditionell försäkring

Danne! säger: Hur påverkas min pension av arbetslöshet?

AMF säger: Anna: Du får allmän pension om du är arbetslös men ingen tjänstepension

Folksam säger: Tyvärr så påverkar arbetslöshet din avtals-/tjänstepension negativt.

Mimmi säger: Jag har ju redan gjort ett pensionsval - vad är det här för något??

AMF säger: Anna: Det det gäller nu är tjänstepensionsval för de som arbetar inom kommun eller landsting, det rör sig om mellan 1,1-4,5 procent av din lön

Folksam säger: Det är pensionsrättigheter som du tjänar in genom ett avtal som finns mellan arbetsgivare och fack. Det rförra valet (PPM) var en del av det allmänna pensionssystemet.

Kurt säger: varför prata ni bara om kvinnor? det finns afktiskt män som jobbar inom kommun och landsting också? Tjänar vi eller förlorar vi det systemet?

AMF säger: Anna: Att det fokuseras på kvinnor i detta val beror på att ca 80 procent i PFA är kvinnor

Folksam säger: Det är ingen skillnad mellan män och kvinnors möjligheter att göra ett bra aktivt val.

Nick säger: Om jag har en bank som förvaltar min pensionsfond och denna bank går i konkurs, vad händer med mina pengar?

AMF säger: Anna: Fonden finns kvar även om banken går omkull mfonden kommer förmodligen att avvecklas. Dina pengar finns kvar

Folksam säger: Dina pengar är tryggade i alla fall.

Edde säger: När kan man flytta sitt val av pension, och hur gör jag

AMF säger: Anna: I PFA är det inte lika lätt atrt flytta redan sparade pengar. Du kan välja för varje års premier, men du kan inte flytta redan sparade pengarEn

Folksam säger: en gång per år och du kontaktar den som administrerar pensionsvalet. (PVA resp. SPV)

nisse säger: Är det sant att vi som placerat våra pensionspengar kan förlora allt på en krach

AMF säger: Anna: Om du sparar i en traditionell fösräkring får du en garanterad ränta, vilket innebär att pengarna inte minskar i värde, när det gäller fonder kan pengarna både minska och öka i värde

Jörgen säger: PPM-valet är odemokratiskt. Ingen har kunskap nog att göra ett bra val. Alla fonder är ju bäst. Vem kan man lite på??

AMF säger: Anna: Lita på dig själv och din egen förmåga att göra ett bra val som passar dig

Folksam säger: Alla har möjlighet att skaffa sig tillräckliga kunskaper för att göra ett val. Jämför fonderna över tiden. Titta extra noga på vilka avgifter man tar. Välj fonder som tar låga avgifter.

Jonas säger: Kan man inte lika väl ha ett hederligt sparkonto på banken? Jag förstår inte fond/aktie hysterin.

Folksam säger: I det här valet finns intre den möjligheten.antingen fonder eller traditionell försäkring är det som gäller.

pension? säger: Hur är 7Ap fonden bra eller dålig??

Folksam säger: De placerar på samm marknad som alla andra. Varken bättre eller sämre. Om de är bra för just dig beror på bland annat hur gammal du är, din riskbenägenhet mm.

AMF säger: Anna: I det här valet hamnar du inte i 7 AP fonden om du avstår från att välja

Danne! säger: Kan man nekas att pensionsspara vid ekonomiska problem o.s.v.

Folksam säger: Nej.Men man brukar ha en minsta nivå i ett privat sparande.

AMF säger: I PFA spelar det ingen roll arbetsgivaren betalar premien. Jag är tveksam om det har någon betydelse i ett privat pensionssparandendeparande

Carina säger: Hur gör man pensioner roligare? Det känns så trist att tänka på hur det ska bli när jag blir gammal nu.

Folksam säger: Chattar på Aftonbladet.

AMF säger: Anna: Om du placerar dina pensionspengar tryggt nu, så får du ett roligare liv nu och slipper oroa dig för framtiden

Smurfen säger: Om jag är 55år och tjänar 25 000/mån vilken ska jag välja då???

AMF säger: Anna: Du ska titta på en förvaltare du känner fötroende för, avgifter, avkastning, återbäringsränta om du vill ha en traditionell försäkring

Folksam säger: Frågar du oss så förstår du säkert svaret. Se över din totala ekonomi och planer utifrån den. Frömodligen är det bra för dig att spara i en mix som inte innehåller för stora risker. T ex Folksams "senior-paket".

Pänssioner säger: Är inte den garanterade räntan på 3% i de traditionella försäkringarna löjligt låg... Min bank ger mig ju 3.1% på transaktionskontot?

AMF säger: Anna: Den garanterade räntan fungerar som en botten, du får även en återbäringsränta som i de flesta fall klart överstiger bankens

Folksam säger: Jo. Därför är det bättre att spara i fonder om man ser på sparandet i ett längre perspektiv. Det brukar nämligen löna sig.

pernilla säger: är det för tidigt att börja spara 300:-/månaden vid 22-års ålder?

Folksam säger: Spar i vanliga fonder istället. Lås inte dina pengar redan nu i pensionsfonder.

AMF säger: Anna: Om du tycker att du har råd och inte offrar alltför mycket av din lön idag. Du skjuter ju konsumtionen framför dig

Pänssioner säger: Finns det nån risk att staten i framtiden kommer att begränsa sina pensionsutbetalningare till de som har eget sparande och därmed når upp eller över en viss nivå i månatlig utbetalning?

Folksam säger: Svårt att veta. Förhoppningsvis kommer det aldrig att inträffa.

mormor säger: Min pension är 6600:- pr.mån. överlevnad är nästan omöjligt. Tips tack! Min hyra är 3500:-

AMF säger: Anna: Det är svårt att ge några personliga råd här. Kolla med en konsumentvägledare för att få råd och tips

Sture säger: I det nya pensionssystemet, vad gäller för förtids- resp sjukpensioner. Vid uppnådd sedvanlig pensionsålder, hur beräknas slutpensionen ?

Folksam säger: Det går inte att gå in på här. Prata med Försäkringskassan.

ere säger: avtalspensionen, varför berättas det inget om den, hur vet man vad man har sparat och hur byter man?

AMF säger: Anna: Vi berättar ju här. Din arbetsgivare eller ditt fackförbund kan ge dig mera information än du får här. Du får ett värdebesked en gång per år där du kan se hur det gått

Folksam säger: Du kmmer att få värdebesked från det bolag som du har valt. Byter gör du genom att kontakta den som administrerar pensionsvalet.

Yo säger: Vad ska man satsa på egentligen nu ??

AMF säger: Anna: Om du är intresserad av fonder väljer du det, annars är en traditionell försäkring ett bra alternativ

Folksam säger: Satsa på ett brett fondsparande. Välj förvaltera med låga avgifter.

Anna säger: Jag som är student och född 79, när får jag göra mitt val?

AMF säger: Från det du är 28 år får du välja i PFA. om du jobbar minst 40 procent av en heltid

AMF säger: Anna: Tack och hej, hoppas alla fått svar på sina frågor. Mera information får ni från AMF Pensions kundtjänst, öppet dygnet runt under valperioden GOD JUL

Folksam säger: Tack så mycket för alla intressanta frågor. Vill du veta mer. Gå in på www.folksam.se eller besök ett av våra kontor på orten där du bor. Ännn mera GOD JUL

Moderator säger: Tack AMF och Folksam för ni svarat på läsarnas frågor. Kul att så många ville chatta. Inom kort kan ni läsa ett sammandrag av chattet här på Aftonbladet.se