Kvinna 2001!

Foto: BÖRJE THURESSON
Elva av kvinnorna som sökt till Kvinna 2001: Maude Bäckmark, 34, Maria Karud, 41, Ingela Linder, 44, Ida Palmgren, 24, Caroline Riddernäs, 22, Regina Burno, 51, Åsa Karlsson, 26, Margaretha Wiklund, 51, Marianne Bolin, 63, Margitta Ekstedt, 55, Pia Lindström.
RELATIONER

Då var det dags igen. Kvinna 2000 blev stor succé och uppföljaren lär inte bli sämre.

– Kommer jag med lovar jag att det blir drag, säger Marianne Bolin, 63, en av kvinnorna som hoppas på en plats på scenen på höstens galakväll nummer ett – Kvinna 2001.

Skorrade skånska blandades med sjungande norrländska när ett fyrtiotal kvinnor från hela landet samlades till den första uttagningen av tre till Kvinna 2001 i lördags.

Kvinna 2000 startade förra våren som en protest mot dagens magra skönhetsideal och är ett samarbete mellan Aftonbladet Kvinna, Camilla Thulin/Miss Mary of Sweden och Stockholmsgruppen/Folk. Uppropet fick stort genomslag. Över 700 av Aftonbladets kvinnliga läsare ville vara med.

Den 25 september i år gjorde 22 av dem – alla med olika storlekar och former – ett bejublat framträdande på catwalken på Grand Hotell i Stockholm iförda underkläder designade av Camilla Thulin.

Nästa år kommer modeshowen att ha ett historiskt tema där modellerna föreställer kvinnliga förebilder ur historien.

– Det går helt enkelt inte att låta bli att göra det här igen. Jag har arrangerat visningar i 14 år och det går inte att jämföra med Kvinna 2000. Det var en enorm glädjekick. Tjejerna gick ut på scen och glödde, säger Maud Kerzendörfer, samordnare på Stockholmsgruppen/Folk som tillsammans med Camilla Thulin hade en bråd dag.

– Vi har fått långa, personliga brev från så många underbara kvinnor. De som är här i dag är allt från 21 till 64 år. Vi har till och med en elvabarnsmamma.

Intresset är stort. 200 ansökningar har redan kommit in. Flygvärdinnan Maria Karud, 41 är en av dem som vill visa underkläder i höst.

– Jag känner mig stark och vill bjuda på det. Bara för att man har nått en viss ålder förväntas man uppträda och se ut på ett visst sätt.

– Så är det inte – och det är bara att blunda om det inte passar!

Efter att halva skaran av damer presenterat sig är Camilla Thulin nöjd med sina framtida underklädesmodeller.

– Det här är en sorts rebellverksamhet som man måste göra om och om igen. Många med mig är trötta på den matning av dumheter och ideal som serveras. Det känns härligt att damer med stussmått på 125 centimeter hittat hit: De som inte får synas någon annanstans.

Christina Larss

ARTIKELN HANDLAR OM