Hur snyggt är det att vara snygg?

RELATIONER
Terri Erikssom, 26, är partyprinsessa och krönikör på Aftonbladet Kvinna.

Ingenting är så roligt som insnöingskvällar. Kvällar med vännerna när man dricker glögg och snöar in totalt på ett tema. Häromdagen var temat snygghet. Finns det en objektiv skönhet och är det viktigt att vara snygg? Vi blev alla rörande överrens om att vem som helst kan se bra ut. Det handlar mer om rätt attribut än om en perfekt näsa. Det är så lätt (men hopplöst tids- och pengakrävande) och så ointressant att se bra ut.

Du och jag kan vara överrens om att det är fint med rynkor, att Margareta Krook är Sveriges snyggaste kvinna, trots att hon sedan länge passerat 30-strecket och påfallande aldrig bär cerise topp som visar naveln och att Mark Levengood har stil, trots att han inte har hår. Men det var inte det vi menade med snygghet. För de rådande skönhetsidealen ser inte ut så. Vi lever i ett tidevarv där jul är synonymt med push-up för 98 spänn och reklamen för densamma får min gamla Barbiedocka att verka avspänd.

Snygghetssamtalens kulmen nåddes när A klämde i med: “?hur länge är man snygg egentligen? I Sverige är medellivslängden 78 år. Av den tiden är man MÖJLIGTVIS vältränad, orynkig, oslapp och trendkänslig mellan 13 och 33. Det blir 20 år, alltså något mindre än 25% av livet. Att man orkar bry sig!!! Och framförallt – varför skaffa en partner efter utseende? Han blir ju ändå lönnfet och tunnhårig efter några år. Är man smart ska man ju välja den som det är roligast att vara oattraktiv ihop med.”

A:s aspekt på det hela är tänkvärd. I slutändan kommer vi alla att sitta i träningsoverall och ha mist vår spänst. Och då gäller det att ha någon riktigt fantastisk person att vara ful ihop med i TV-soffan. Det är det enda som räknas. Inte hur trendriktiga och muskulösa vi var när vi var 21.

Tyck till! Måste ens partner vara snygg?