Tomtemor tar strid

Nu kräver kvinnorna en rättvis jul: ”Hela skägget – halva säcken”

RELATIONER

Han får snälla brev, alla väntar på honom och jublar när han kommer. Jultomten är onekligen poppis.

Men tomtemor då?

Är det inte dags för kvinnor att ställa kravet: ”Hela skägget, halva säcken”?

Det verkar som om tomtemor sköter marktjänsten medan tomtefar åtnjuter utrop från glada barn och allmänt fjäsk i form av gröt och nubbar. Även när kvinnor någon gång är stand in med julklappsutdeningen är det i manlig skepnad, komplett med skägg (i och för sig enda gången på året då kvinnor får vara håriga i ansiktet).

Hur ska man knäcka denna manliga bastion?

Författaren Unni Drougge, engagerad i jämställdhetsfrågor, tycker att man kan införa ”Varannan tomtinnornas”.

– Det kan gott vara en kvinnlig tomte vartannat år. Det är lite fel att det alltid är mannen som får ta åt sig äran och vara själva höjdpunkten för barnen. Ofta är det kvinnan som köpt klapparna och fixat maten och hela julstämningen, men det får hon inte lika mycket credit för.

Unni Drougge har själv varit tomte, men då med klassisk gubb-tomtemask.

– Jultomten är förstås en bra manlig förebild, en snäll och mild farbror som bara ger och ger, sätter barnen i knät och pratar med dem. Han är ju ingen skitstövel direkt.

Inger Segelström, ordförande i socialdemokraternas kvinnoförbund, tycker också att det behövs mer rättvisa på julfronten.

– Det här är väl en bra fråga att ta upp i jämställdhetens Sverige! säger hon och skrattar. Tomten borde kunna vara tomtemor utan skägg och med röd kjol i stället.

– Framför allt tycker jag att kvinnorna borde få mer beröm för allt förberedelsearbete de gör inför jul.

– Det man kommer ihåg i efterhand är att det är den manliga tomten som ger barnen presenterna, och det är honom som alla barnen älskar. Mannen blir den populäre!

Men hur känner männen det om deras makt över julklappssäcken ifrågasätts? Aftonbladet Kvinna frågade komikern Lasse Eriksson, som själv har erfarenhet av att vara jultomte.

– Visst, kvinnorna får gärna vara tomte – men skägget ska de låta bli! Det är inget för dem. Om de ska dela ut klappar ska det vara som Tomtemor, utan skägg och med tjejröst.

– Det är bra med en levande diskussion om jämställdhet även här. Dessutom blir julklappsutdelningen effektivare om både tomtefar och tomtemor är ute och jobbar.

Tomten och hans fru

Cecilia Gustavsson