- Pappa, kom hem!

Två av tre pappor tar inte ut någon föräldraledighet

RELATIONER

Jämställdheten hemma hos barnfamiljer är usel.

Bara en tredjedel av papporna tar föräldraledigt.

Och de går tillbaka till jobbet innan pappamånaden är slut.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL

- Det är väldigt, väldigt långt kvar till jämställdhet, säger Roger Mörtvik på TCO.

Fackförbundet har skapat ett pappaindex för att undersöka hur stort ansvar Sveriges pappor tar för sina barn. Indexet är en sammanställning av hur stor andel av föräldradagarna som tas ut av pappor, och hur många pappor som tar ut dagar över huvud taget.

Resultatet är nedslående, anser TCO.

Om Sveriges pappor skulle ta ut hälften av föräldraledigheten skulle pappaindex för hela landet ha blivit 100. Nu landade det på 16,6.

- Få pappor tar ut föräldradagar och när de stannar hemma så tar de ut en liten del, mellan 10 och 12 procent, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Enligt TCO återspeglas ojämställdheten i familjelivet direkt i arbetslivet. Kvinnor får ta större ansvar för hem och barn, och får därmed sämre lön och karriärmöjligheter.

- Vi vet från forskning att det är när kvinnor får barn som de börjar halka efter lönemässigt. De får ta ansvaret när barnen kommer, medan männen fortsätter jobba, säger Roger Mörtvik.

Han pekar på att män med småbarn har längre arbetstider än män utan småbarn medan kvinnor med småbarn har kortare arbetstider än kvinnor utan barn. Enligt TCO skulle en jämnare fördelning av föräldraledigheten leda till att det skulle födas fler barn i Sverige.

- I dag skjuter många kvinnor upp att skaffa barn eftersom de vet att det är svårt att kombinera stressen på arbetsmarknaden med huvudansvaret för barnen, säger Roger Mörtvik.

- För att det ska födas fler barn måste män ta ett större ansvar och stressen minska.

Vad beror det på att så få av Sveriges pappor är hemma med sina barn?

Roger Mörtvik ser flera orsaker. En är att många familjer förlorar på att mannen är hemma eftersom han är den som tjänar mest. En annan är att kvinnan inte vill dela föräldraledigheten med mannen. Men dessutom tror Roger Mörtvik att det handlar om attityder, hos män och deras arbetsgivare.

- Många tycker fortfarande att det är kvinnans uppgift att vara hemma med barnen, säger han. För att det ska födas fler barn måste män ta ett större ansvar och stressen minska

Örebroare bäst på att ta pappaledigt

TCO:s fyra steg tilll en ny föräldraförsäkring

Lena Bergman-Esk

ARTIKELN HANDLAR OM