Varning! Till nyår är var tredje julklapp trasig

RELATIONER

I år beräknas det säljas leksaker för omkring 2,8 miljarder kronor.

Kvaliteten på dessa leksaker är minst sagt varierande.

Aftonbladets fyra testfamiljer, med sammanlagt tio barn mellan två och tio år, fick välja leksaker från en kedja var.

Testlekarna.

Föräldrarna fick instruktioner om att låta barnen själva bestämma vilka leksaker de helst ville ha, med begränsningen att det inte fick vara en enda, dyr sak.

Barnen fick sedan leka på normalt sätt med sina saker under en vecka. Vid det laget var en av tre leksaker skadad: ben, landningsställ, backspeglar, bildörr hade gått av, ringen var sönder, fästena till hjälmen har lossnat och trumman var bucklig.

Men också illa fungerande: på sminkdockan ville inte sminket fästa, handklovarna gick i baklås, motorsågen hackade, teleskopet funkade inte och stallet var så rangligt att det knappt höll ihop.

Det är lätt hänt att glädjerosiga kinder skiftar till harmset blossande. Rolf Nordsjö, BR Leksaker: De ska hålla. Om du inte är nöjd, är det bara att komma in med kvitto och leksak. När du handlar, ska du vara nöjd, är du inte det gör vi dig nöjd.

 Vem är ansvarig för leksakernas kvalitet?

- Vi har ett avdelningskontor i Hongkong där vi testar att leksakerna lever upp till de krav som marknaden ställer vad gäller säkerhet.

 Och kvaliteten då?

- Så långt det är möjligt provleker vi med leksakerna. Det kan inträffa att vi drar in leksaker för att kvaliteten är för dålig.

Jan Holmlund, Åhléns: Jag vet inte. De här produkterna är inga nyheter i vårt sortiment. De har en normal nivå på reklamationer. Om vi hade fått mycket reklamationer på dem, skulle vi inte ha köpt in dem igen.

 Hur lång tid ska en leksak hålla?

- Självklart längre än en vecka, givet att man använt leksakerna på ett normalt sätt. Man kan inte säga generellt.

 Vem har ansvaret för leksakernas kvalitet?

- Det har vår inköpsansvarige.

Claus Nilsen, Toys R Us: Jag kan inte kommentera varför leksakerna inte har hållit. Men de ska hålla mer än en vecka.

 Vem är ansvarig för kvaliteten?

- Vad gäller de produkter vi själva tillverkar är det vi. Plasten i våra leksaker ska vara krossäker. Med märkesvarorna är det svårare

 Vad ska man göra som kund när leksaken går sönder?

- Ta med kvitto, leksak och förpackning till butiken. Då får du en ny vara eller pengarna i retur. Vi är inte intresserade av att våra kunder köper leksaker som går sönder.

Lena Hedö, Lekplaneten: Allting är ju förknippat med hur mycket man vill betala. Vi försöker vara lite bättre.

 Ska leksaker gå sönder redan

efter en vecka?

- Nej, det tycker man ju inte. Under de 20 år som jag har arbetat i den här branschen tycker jag att kvaliteten höjts från år till år.

 Vem ansvarar för kvaliteten?

- Vi ger två års garanti på fabrikationsfel. Går leksaken sönder ska man ta med den och kvittot till affären.

Christina Vallgren