Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

ROMAN: Diagnosen av Alan Lightman, Brombergs, ca 329 kr

Bill Chamblers är en man i karriären med villa, fru och barn. Livet är perfekt tills den dag han plötsligt förlorar kontrollen på pendeltåget och polisen finner honom hopkrupen i fosterställning på golvet med mobiltelefonen tryckt mot sitt bara bröst. En infernaliskt skicklig roman om vår besatta jakt på pengar, information och tid. Det finns många fackböcker om utbrändhet men ingen har lyckats skildra denna galopperande, moderna farsot lika levande.

DOKUMENT: Ett tredje liv av Hédi Fried, Natur och Kultur,

ca 255 kr

Snart finns de inte kvar längre, de människor som överlevt Förintelsen. Många av dem har aldrig orkat berätta vad de varit med om. Andra, som Hédi Fried, har gjort till sin livsuppgift att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. I denna viktiga dokumentära och personliga bok skildrar hon sitt arbete med överlevare och deras barn och barnbarn. Och enda sättet att bearbeta de traumatiska upplevelserna är att bryta tystnaden, att våga prata.

POCKET: A Prioritaire av Iselin C Hermann, Månpocket, ca 49.50 kr

Kan man bli förälskad i någon man aldrig träffat? Det menar författaren till denna raffinerade, erotiska berättelse om en ung kvinna som blir så tagen av en målning på en utställning att hon skriver till konstnären. Han svarar och det blir inledningen till en passionerad brevväxling. Hon är danska och ogift, han fransman och gift. Deras kärlek per korrespondens blir allt intensivare och en dag beslutar de sig för att träffas i verkligheten...

SPÄNNING: Mysteriespel av Reginald Hill, Minotaour, ca 317 kr

Andrew Dalziel är bufflig, skarpsynt och egensinnig, en mästare i att fälla förintande repliker och chef för kriminalpolisen i Mid-Yorkshire. Han har inga problem med att spela Gud i det lokala mysteriespel, som arrangeras av entusiastiska bybor. Parallellt med repetitionerna försöker han lösa ett mord med, minst sagt, okonventionella metoder. En underhållande, spännande deckare, belönad med Gold Dagger-priset som årets bästa brittiska kriminalroman.

PRAKTVERK: Frukt en passion av Lorenza De’Medici, Bonniers

ca 377 kr

Fruktstunden är helig på mitt jobb. Varje eftermiddag sliter vi oss från datorerna och frossar på bananer, äpplen och päron, mango, papaya och meloner. Efteråt känner vi oss vederkvickta till både kropp och själ. Men frukt kan vara så mycket mer – testa curryplommonsås till kokt skinka eller ankbröst med körsbärssås. I denna magnifika presentbok med förföriska bilder varvas olika frukters historia med hundratals läckra recept från Toscana.