”Det känns fattigt att leva på socialbidrag”

Allt fler barnfamiljer har fått det svårare att klara sin privatekonomi

RELATIONER

Samtidigt som statsministern uppmanar oss att skaffa fler barn visar en ny rapport att allt fler barnfamiljer tvingas söka socialbidrag.

Minst marginaler har ensamstående föräldrar.

Mia Andersén, 42, i Norrköping har svårt att få ekonomin att gå ihop sedan hon blev ensamstående. Här med barnen Love, 5, Sara, 14 och Kim, 16.

– Det är väldigt tärande. Det blir aldrig några pengar över, säger Mia Andersén, ensamstående fyrabarnsmamma.

Enligt en ny rapport från LO får barnfamiljerna allt svårare att klara ekonomin.

Allt fler tvingas gå till socialkontoret för att klara mat och hyra. Var tionde arbetarfamilj med barn har sökt socialbidrag.

Värst är situationen för ensamstående föräldrar. Närmare 40 procent av de LO-medlemmar som är ensamstående med barn kan inte få fram pengar till en stor, oförutsedd utgift.

Var sjätte har sökt socialbidrag.
Jag har inte köpt någonting nytt de senaste fem åren

– Man drömmer om att kunna påverka sin ekonomi. Jag försöker så gott jag kan, men är beroende av välvilliga släktingar och andra för att få det att gå runt. Ekonomin ligger som en grå hinna över allt, säger Elä Malmberg i Göteborg, mamma till Frida, 5.

De lever tillsammans på cirka 9 000 i månaden.

– Det känns som om man blir förpassad till ett visst slags liv. Sådant som semester är det inte tal om. Jul och födelsedagar är alltid en stress, säger Elä Malmberg.

– Man skulle behöva stöd och hjälp utöver det ekonomiska också, till exempel en stödfamilj eller dygnet-runt-dagis.

Mia Andersén är mamma till fyra barn. Tre av barnen bor med henne i Norrköping. De har till och från levt på socialbidrag sedan Mia blev ensamstående.

– Det känns fattigt. Att leva på socialbidrag handlar inte om att kunna slänga upp en tjuga här och där. Man måste vara jävligt duktig på att planera.

Som mest brukar hon få 100 kronor över i månaden. Familjen har ingen bil. För att Mia ska kunna ta ledigt har hennes pappa de senaste åren bekostat en veckas semester för henne och barnen.

– Det är tärande att aldrig kunna tänka ”äh, jag köper det där i alla fall” eller ”jag sticker och hälsar på den där kompisen”. Jag kan inte köpa en tröja för 300 spänn. Det är omöjligt, då raserar jag ekonomin för hela månaden. Jag har inte köpt någonting nytt de senaste fem åren, säger Mia Andersén.

Av LO:s förslag till förbättring för barnfamiljer skulle hon och familjen ha mest behov av sänkt arbetstid.

– Då skulle jag må bättre. I dag räcker inte tiden till.

FAKTA/ Det här gör regeringen

Lisa Abrahamsson