Mor ska vara glad att hon slipper vara tomte

RELATIONER
Krönikör: Pelle Andersson, 30, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion.

Så var det dags igen. Om sex dagar är det julafton. Återigen ska Sveriges familjer samlas, granar glittra, barn tindra och Tomtefar komma på besök och dela ut klappar.

Det är väl märkligt. Varför kommer aldrig Tomtemor?

Jag har aldrig tidigare tänkt på varför det är en man som kommer in genom varenda ytterdörr och säger:

– Finns det några snälla barn här?

Traditionen säger så. Men det borde vara tvärtom. Om vi ser tillbaka i historien och om vi tittar oss runt i dag så är det faktiskt kvinnorna som har brytt och bryr sig mest om barnen, men på julafton är det plötsligt mannens tur.

Är det bara för att papporna, historiskt sett, ofta struntat i barnen och därför kompenserar det genom att på julafton överräcka alla julklappar? Snacka om kvalitetstid med barnen!

Eller är det som med grillandet? Plötsligt dyker männen upp. En sommar vid grillen som kompensation för att man resten av året låtit frun steka falukorven före fotbollsträningar, ridlektioner och läxläsning?

Det kan också vara en annan sorts gigantisk pappa-konspiration. De träffas nere vid kiosken för att köpa tidningen, spela på trav, bjuda varandra av den spetsade glöggen bara för att få slippa en stund av liv och kiv runt julbord och granar.

Nej. Så är det inte. Papporna gör det bara för att vara snälla och för att mammorna ska slippa. Tänk vad de utsätter sig för – flamfarliga tomteskägg, halk-risk på grund av taskig sikt i tomtemasken, värmeslag i farbror Fabians malätna päls och förfrysning när de svettiga måste ut igen för att hitta Aftonbladet.

Skänk alla pappor en tanke på julafton. Det kan de behöva – själv ska jag försöka övertala min sambo. Hon övertygade oerhört förra året. God Jul!

ARTIKELN HANDLAR OM