Klappa till med en bok

Ute i sista sekunden? Slut på idéer? Då finns det bara en lösning - en bok. Aftonbladet Kvinnas Ingalill Mosander har vaskat fram guldkornen ur årets bokskörd.

RELATIONER
Foto: PER BJÖRN

...till äventyraren:

1. Papparazzons heder av Leif Davidsen.En högaktuell politisk thriller där den baskiska terroristorganisationen ETA har en framträdande plats. Prisbelönt, spännande och välskriven.

2. Räkenskapens dag av Colin Dexter. Den sista och bästa deckaren om kommissarie Morse, vars blå ögon och briljanta hjärna skaffat honom massor av fans. Vill du ta adjö av honom så tag chansen!

...till finsmakaren:

1. En stjärna kallad Henry av Roddy Doyle. Denna rasande, svarta skröna om Irlands våldsamma historia är lysande läsning. Skriven på ett bländande språk med absurd humor och snabb dialog.

2. Slumpvandring av Majgull Axelsson. Om ogifta mödrar, förtryck och fattigdom. Men även om kvinnors styrka att mot alla odds klara sina liv och hur samhället har förändrats under fem generationer.

...till skrattlystna:

1. Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi. Något så ovanligt som en rolig svensk roman. Jag vågar sätta en slant på att denna smått sanslösa barndomsskildring från Pajala kommer att bli klassisk.

2. Adrian Mole 30 1/4 i cappucinoåldern av Sue Townsend. Adrian har blivit vuxen och jobbar på en restaurang som blivit trendig med hjälp av snorkigt bemötande och äcklig inälvsmat. En hejdlös satir över dagens England.

...till grönfingrade:

1. Pelargoner av Karin Martinsson. Lärdomsspäckad handbok om denna högt älskade, stryktåliga blomma, vars historia speglar framväxten av fönsterträdgården.

2. Krukväxter från jordens alla hörn av Susanna Rosén och Anna Skoog. Numera kan man hitta exotiska, nya krukväxter i närmaste blomsteraffär. Författarna har rest jorden runt och valt ut de allra vackraste och mest spännande.

...till biografiälskaren:

1. Balladen om Marie av Tonni Arnold. Historien om Skagenmålaren PS Kröyers hustru Marie, som övergav honom för tonsättaren Hugo Alfvén och vars liv präglades av passionerad lycka och olycka.

2. Per Albin IV: Landsfardern av Anders Isaksson. Lättläst och lärorikt om vår förste folklige statsminister, som även höll sig med ett tidskrävande privatliv - två parallella familjer och en älskarinna.

Boktipsen finns nu också på vår webbradio!

ARTIKELN HANDLAR OM