Era söta, maktlösa blickar gör er osexiga

RELATIONER
Krönikör: Fredrik Virtanen, 29, journalist på Aftonbladet.

Tjejer saknar självförtroende. Det är fruktansvärt osexigt.

Jag förstår varför det blivit så: Samhället består av en massa jävla små och stora herrklubbar där kvinnor har ett elände att slå sig in eftersom män är rädda för kvinnor och rädda om sina positioner. Och ju mer plats kvinnor försöker ta för att komma in, desto mer skitsnack drabbas de av, såvida de inte har vissa egenskaper som passar in i mansgemenskapen.

Dessa egenskaper brukar innefatta humor, en slängd käft, ett ofarligt yttre samt en ofantligt mycket högre kompetens än en man i samma position. Och ju närmare en hög position kvinnorna tar sig, ju hårdare stöts de bort och desto hårdare riskerar de att falla.

En kvinna som misslyckas döms mycket, mycket hårt. Av män som passar på att se sina fördomar (läs: rädslor) om kvinnor bekräftade och av kvinnor som glömmer systerskapet och tror att det blir en plats ledig i mansklubben (kvinnor som tagit en position tappar tragiskt ofta intresset för andra kvinnors karriärer).

Men det duger inte. Ni blir osexiga med er osäkerhet, era ursäkter, era söta blickar som fungerade så bra på skolgården och som ni använder i stället för er hjärna eller ert mod. Gör ni det till och med på parningsplatsen (läs krogen år 2000), där kvinnor alltid bestämt reglerna, så säger ni att könsrollerna bör befästas. För man kan inte välja när det känns skönt med lite jämställdhet.

Jag tror på jämställdhet för att jag tror att kvinnor och män är lika bra. Om ni väljer att be om ursäkt och le i stället för att prestera det bästa ni kan, eller om ni väljer att stå på en krog och vara lamt vackra i stället för att ge er efter den ni vill ha, eller om ni använder sexualitet för att få bekräftelse, eller om ni trycker ner varandra, eller om ni inte tar er plats på jobbet, då kan ni inte begära att jag ska tro på jämställdhet som samhällelig eller personlig politik, eller att jag ska stå på er sida i kampen mot herrklubbarna.

God Jul och Gott Nytt År.