Inget brott skrika ”hora”åt hyresgäst

RELATIONER

I skolor över hela landet pågår kampen för att få bort det grova språket – samtidigt frias hyresvärden som kallade sin hyresgäst hora. När är det okej att använda könsord mot andra människor?

Foto: LOTTE FERNVALL
”Vägra kallas hora” kallar sig den socialistiska elevkampanjens kvinnorörelse. Från vänster Elin Gauffin, Malin Adenbäck, Hanna Egeltoft och Signhild Petrén.

Unga tjejer peppas att säga ifrån när de kallas hora.

Men Högsta domstolen friade nyligen en hyresvärd som skrek ”djävla hora” åt sin hyresgäst och kallade hennes barn för ”horungar”.

– Det här ska inte tolkas som att det är tillåtet, säger överåklagare Gunnel Lindberg.

Kvinnan släpade efter med hyran när värden sökte upp henne och vräkte ur sig att hennes barn var horungar, att hon var den största fittan som gått i ett par skor och en djävla hora.

Mannen åtalades för ofredande. Han friades av tingsrätten, men fälldes av hovrätten.

För två veckor sedan kom Högsta domstolens friande dom.

Överåklagare Gunnel Lindberg förstår att domen kan sända konstiga signaler.

– Men det handlar inte om att det är acceptabelt att kalla varandra för horor. I grunden handlar det om vad det är för brott när man vräker ur sig oförskämdheter, säger hon.

Att mannen friades beror på att Högsta domstolen inte anser att det var ofredande när han kallade kvinnan för hora. För det krävs mer konkreta saker, som till exempel att nypa någon i baken på stan.

– Att säga könsord till någon är oftast bara en vanlig förolämpning, säger Gunnel Lindberg.

Varför fälldes inte mannen för förolämpning?

Det beror på att det räknas som ett ärekränkningsbrott. Allmänna åklagare kan mycket sällan väcka åtal i sådana mål. Undantagen gäller bland annat om du förolämpar någon på grund av ras, eller en tjänsteman, som till exempel en polis.
Detta får inte tolkas som att det är okej att kalla någon hora Vill man som vanlig människa göra upp med till exempel en granne så får man väcka så kallat enskilt åtal. Då får du själv agera åklagare och stå för bevisbördan.

– Om du förlorar så får du stå för motpartens kostnader. Det gör att de flesta avstår. Enskilda åtal är ytterst ovanliga i Sverige, säger Gunnel Lindberg.

Det är alltså inte tillåtet att kalla någon för hora i Sverige. Men frågan prövas sällan

eftersom få personer väcker enskilt åtal.

Jämo ser HD:s dom som en del i ett större problem.

– Könsdiskriminering i lag är tyvärr bara förbjuden på arbetsmarknadsområdet. Vi ser att svenska folket upplever sig könsdiskriminerade på en massa andra områden, säger pressekreteraren Raija Lounavaara.

Enligt henne får Jämo in 70 – 80 anmälningar per år som inte omfattas av jämställdhetslagen, och som inte kan hänvisas till någon annan lag.

– Skolelever ska inte tro att det är okej att säga hora. Det vore bra om också samhället talade om det på ett tydligt sätt.

Fler fall där kvinnor kallats hora

Lena Bergman-Esk