I Rana Husseinis värld är hedersmord vardag

RELATIONER

I Sverige väcker rättegången om hedersmordet på kurdiska Hana stor uppmärksamhet.

I Jordanien dödas varje år ett trettiotal kvinnor på samma sätt med stöd av lagen.

Journalisten Rana Husseini, 33, fick i november pris av människorättsgruppen Human Rights Watch för sin kamp mot hedersmorden.

Foto: EVA ROSENGREN
Journalisten Rana Husseini, 33, fick i november pris av människorättsgruppen Human Rights Watch för sin kamp mot hedersmorden.

- Jag vill lyfta fram dessa mord

i ljuset. De sker överallt i samhället men ingen talar om dem, säger, Rana Husseini, 33, journalist i Jordanien.

Som nyanställd kriminalreporter på engelskspråkiga tidningen Jordan Times i Amman stötte Rana Husseini för första gången på begreppet hedersmord. Då, 1993, var ämnet tabubelagt. Ingen ville tala om det, än mindre skriva. Många gånger har hon varnats av högt uppsatta personer som tycker att hon smutskastar och skadar Jordanien med sina artiklar.

Rana Husseini kommer från en palestinsk familj. Hon har fått en liberal uppfostran och har studerat i USA.

- Morden sker i alla samhällsklasser, men mest bland fattiga och outbildade. Vi lever i ett samhälle där mannen har all makt. Den kvinna som öppnar munnen riskerar att bli utslängd och att mannen skiljer sig från henne. Då riskerar hon att att bli mördad

eftersom hon är frånskild och inte jungfru.

Hon berättar snabbt med låg röst om ett av de fall hon stött på sedan hon fick upp ögonen för den verklighet som många av Jordaniens unga flickor lever i:

- Den 16-åriga flickan våldtogs av sin bror. Hon blev gravid och tvingades att göra abort. Då försökte den äldre brodern döda henne, men hon överlevde. Familjen tvingade henne då att gifta sig med en äldre man. Hon var ju inte oskuld längre och ingen annan skulle vilja ha henne. Men mannen skilde sig från henne efter sex månader och familjen beslöt sig för att döda henne. Hon blev strypt av sin andre bror.

I den jordanska strafflagstiftningen finns två paragrafer som dels frikänner den som mördar en kvinnlig släkting som har utomäktenskapligt sex, dels reducerar straffet för den som dödar henne om hon umgås på ett oanständigt sätt med en man.

I stället är det de unga flickorna, offren, som sitter i fängelse under förevändning att det är det enda ställe de är trygga på. I dag sitter 40 - 50 unga flickor i fängelse för så kallad skyddstillsyn.

Just nu arbetar Rana Husseini med "Nationella kampanjen mot hedersmord" som har samlat in 15 000 namnunderskrifter för att ändra paragraferna i lagen som tillåter våld mot kvinnor.

- Jag har ofta fått frågan varför jag bryr mig. Ingenting kommer ändå att förändras, säger de. Men jag lärde mig när jag studerade i USA att varje enskild människa kan bidra till förändringar, säger Rana Husseini.

Fakta/Jordanien och hedersmord

Eva Rosengren