Forskare: Vi måste skvallra för att förstå livet

Hela kvinnliga skådespelareliten skvallrar i nya filmen ”Gossip”.
RELATIONER

Om kärlek och pengar skvallrar vi mest, enligt Viveka Adelswärd, professor och samtalsforskare vid Linköpings universitet.

- Vi är sociala djur och intresserade av varandra. Hur ska vi kunna förstå vad det är att leva, om vi inte får skvallra? säger hon.

Skvaller kan handla om allt från sexuella äventyr till familjetvister och problem på jobbet. Huvudpersonen är frånvarande och att du har egentligen inte med saken att göra. Ändå vill du skvallra.

- Snällt skvaller behöver inte vara ett dugg kritiskt. Du kanske berättar att en kollega har träffat en ny kille eller fått barn, du förmedlar en nyhet. Ändå skulle du säkert bli röd i ansiktet om kollegan kom in i rummet och hörde vad du sa. Skvaller är vardagslivets kollektivroman, en kunskap om hur man kan göra och tänka i olika situationer.

Att skvallra är att förmedla en nyhet. ”Jag vet något som du inte vet”, och i gengäld vill du få reda på något annat. Men ibland övergår skvallret i förtal.

- Det är förkastligt när folk pratar skit bara för att själva framstå som så himla bra. Det kan också syfta till att uttrycka sina värderingar: ”så där skulle jag aldrig göra”.

Kvinnor och män är lika duktiga på att skvallra, tror Viveka Adelswärd och kallar syjuntesnacket en myt.

- Män skvallrar också, men om andra saker. Kvinnor talar om bekanta, män om offentliga personer som idrottsstjärnor och politiker.

Har du själv blivit utsatt för skvaller?

- När jag och min man flyttade till ett litet samhälle började det gå rykten om att vi skulle skilja oss. Det visade sig vara falskt, skrattar Viveka Adelswärd .

Hon berättar att vi är pigga på att föra skvaller vidare. För det mesta tar vi det med en nypa salt, men undrar ändå varför det uppstått. Framför allt är saftiga förtal svåra att få stopp på.

Vad ska man göra om man blir utsatt för skvaller?

- Konfrontera det med en gång. Då kan den som skvallrar tappa ansiktet rejält. Vi är ju medvetna om att vi inte ska skvallra.

Hanna Blanksvärd