Ta ifrån far hans raketer i år och spara honom ett öga

RELATIONER
Krönikör: Arne Höök, 44 år, biträdande redaktör för Aftonbladet Kvinna

Statistiken är tydlig: ingenting är så förödande för jämställdheten som att gifta sig, flytta ihop och skaffa barn. Då rusar hans inkomster upp och hennes ned.

För en gångs skull stämmer statistik med iakttagbar verklighet: till altaret går självständiga unga kvinnor, vana att reda sig och sitt i allt vad ett hem och ett liv kräver. Ut ur kyrkan vandrar fruar som inom några månader kommer att be om hjälp med att hänga upp en tavla.

Till det gemensamma hemmet kommer också moderna unga män, med tummen mitt i handen och en powerbook som enda verktygslåda. Inom kort har de alla gjort sin första resa till K-Rauta och köpt en skruvdragare och en hammare.

Det här här den allmänna familje-relativitetsteorin, "Båda tjänar på att mor syr och far ror". Den som säger att kärleken övervinner allt och leder till att kvinnor liksom av en slump tar ut 90 procent av föräldraledigheten och män med krosskadade fingrar är överrepresenterade hos ortopeden.

Till nyår gäller dessutom den speciella familjerelativitets-teorin, "Full far är mest karl och mor är skotträdd". Den som säger att mannen i familjen, oavsett hur många flaskor mousserande han druckit, ska skjuta nyårsraketerna.

En snabb koll i tidningsläggen visar att i stort 100 procent av dem som fått en lyxbomb i pannan eller ett par fingrar avslitna är män.

Således: om du lever i familj, avge inga nyårslöften för egen del. Lova istället dig själv - om du är man - att kräva "varannan tavlornas" av henne. Och om du är kvinna - kräv "varannan föräldradag" av honom.

Dessutom, om du är kvinna, kräv minst hälften av raketerna i år. Och är din man packad, kräv alla. Du kan spara far ett öga och din lokale handkirurg en övertidsoperation.

Gott nytt jämställt år!