– Jag har väninnor som är älskarinnor

Foto: CAMERA PRESS
– Vi har drabbats av baksmälla för vår idealisering av den romantiska kärleken, säger succéförfattaren Joanna Trollope. Nu kommer hennes nya roman – ”Älskarinnan".
RELATIONER

Joanna Trollope har blivit rik på engelska medelklassens samlevnadsproblem.

Hennes skildringar av otrohet och misshandel säljs i miljonupplagor.

– Jag tror det finns djupa, känslomässiga behov som är lika hos alla människor, oavsett land och kultur.

Själv har hon precis kommit ur depressionen efter sin andra skilsmässa och tycker tillvaron börjar kännas spännande igen.

Eftersom hon hämtar det mesta av sitt stoff ur sitt eget och vänskapskretsens liv kanske vi kan vänta oss en svart skildring av ett äktenskap i upplösning framöver.

– Vi har drabbats av baksmälla för vår idealisering av den romantiska kärleken. Jag har läst i en vetenskaplig tidskrift att förälskelse varar i fyra år, sen tar känslorna slut. Och då är det klart att man blir förfärligt besviken och börjar längta efter den där fantastiska känslan igen. Och så ger vi oss ut på jakt.

– De som får betala priset är barnen. De slits mellan sin mamma och pappa och kan användas som tillhyggen i vårdnadstvister. Åh, det är förfärligt så vuxna människor kan bära sig åt! Samtidigt tror jag inte att en idyllisk barndom där solen alltid skiner är den bästa uppfostran ett barn kan få. Man måste lära sig en del av livets tuffa villkor under uppväxtåren för att klara sig i samhället.
Kvinnor kan ta till alla möjliga metoder för att slippa förändra sin tillvaro

Joanna Trollope har själv haft dåligt samvete för att hon lämnade sina döttrars far för en stor passion i slutet av 30-årsåldern.

– Jag har funderat mycket på hur alla dessa skilsmässobarn själva kommer att leva sina liv. De är nu i den åldern då man brukar gifta sig och få barn. Men många av dem, särskilt de unga männen, har svårigheter med att etablera några relationer överhuvudtaget. De arbetar från åtta på morgonen till midnatt och när ska de hinna utveckla ett förhållande om de överhuvudtaget inte har någon tid för det?

Joanna Trollope suckar. Nej, hon har ingen lösning.

– En gång hörde jag en klok kvinna sammanfatta problemet på följande vis: Män älskar kvinnor, kvinnor älskar barn och barn älskar hamstrar.

I sin senaste bok ”Älskarinnan” vänder hon upp och ned på den traditionella bilden av den bedragna hustrun som ett offer.

– Visst är det synd om människor som blir övergivna, men jag ville också visa att ibland är offerrollen något en del gärna tar på sig. Att vara martyr, att aldrig vilja släppa sina barn, att manipulera sin omgivning - kvinnor kan ta till alla möjliga metoder för att slippa förändra sin tillvaro.

Joanna Trollope säger att älskarinnans ställning har förändrats.

– Hon kan vara lika upptagen som han, tjäna lika mycket pengar och kanske inte vilja ha vardagsbekymren. En hemlig relation kan vara spännande, den har en exklusivitet och intensitet som äktenskapet kan sakna. Jag har själv några väninnor som är i det närmaste professionella älskarinnor men som aldrig skulle kalla sig det. Det finns många av den sorten och det verkar som om gifta män tycker det är alldeles utmärkt.

– Tiderna förändras. Äktenskapet har inte samma status som förr. Eller ska jag säga, det är inte längre lika viktigt med mäns uppskattning. Jag är nu 57 år och lever som ensamstående kvinna. Men jag har ingen känsla av att jag betraktas som andra klassens medborgare för det. För 20 år sedan var det annorlunda. Då kunde bekantskapskretsen försvinna med maken och hans nya fru. Den erfarenheten har i varje fall jag sluppit. Tvärtom, plötsligt känns tillvaron spännande igen och olika möjligheter öppnar sig.

Vinn Joanna Trollopes nya roman

Fakta/Joanna Trollope

Ingalill Mosander