– Vi måste våga hjälpa flickorna

Nu manar Mona Sahlin till upprop för att hjälpa de hotade invandrartejerna

Biträdande näringsminister Mona Sahlin röstade på Sara som Årets Kvinna på aftonbladet.se. Just nu pågår rättegången där Sara, trots dödshot, berättat om mordet på systern Hana (bilden).
RELATIONER

Nu startar Mona Sahlin en översyn i regeringskansliet av lagar och tillämpningar för polis, socialtjänst och kvinnojourer, för att flickor som jagas av sina egna familjer ska få hjälp.

Hon manar också till upprop för de glömda flickorna.

- Våga lägg dig i. Det kan ge de här tjejerna mod att söka hjälp, säger Mona Sahlin.

Sara har levt under dödshot med polisbevakning efter att hon vittnat mot sin egen familj om mordet på storasystern Hana under ett besök i irakiska kurdistan förra året.

Mona Sahlin har följt rättegången.

- Hennes mod, civilkurage och styrka att våga berätta har öppnat ögonen på många av oss, säger Mona Sahlin.

-Hon har visat beundransvärd solidaritet med systern, en vilja att detta inte ska få passera obemärkt, tillägger hon.

Bara i Stockholm finns minst 20 flickor som gått under jorden efter dödshot från sina familjer. det här är det kända antalet, men i verkligheten är de förmodligen många fler.

Flickorna har inte kunnat få hjälp från samhället.

- Jag har fått dåligt samvete när jag förstått hur de här flickorna lever. Vi har brytt oss så litet om deras situation. Men Sara har så att säga tvingat oss att se vad som sker. De här tjejerna finns, säger Mona Sahlin.
Hennes mod och styrka att våga berätta har öppnat ögonen på många av oss

- Kritiken har tyvärr visat sig vara riktig. Det har inte funnits ett sätt ta ta hand om dem. Vårt system för misshandlade kvinnor bygger på att det är en man som misshandlar sin fru. Här handlar det om en flicka som misshandlas av sin familj, sina bröder och sin pappa, säger Mona Sahlin.

Behövs nya lagar?

- Nej, vad jag hittills har sett ska det inte krävas lagändring. Lagen säger ju inte att bara en kvinna som jagas av sin man ska få skydd. Men polis och socialtjänst måste ha i sina instruktioner att ge samma skydd till alla misshandlade och hotade kvinnor. De måste också få större kunskap, säger Mona Sahlin.

Hon drar parallellen med hur misshandlade kvinnor bemöttes för 10-20 år sedan.

- Då åkte polisen hem till mannen, satte på en kopp kaffe och sa ”sluta slå din fru”. De här flickorna bemöts på samma sätt. Man vågar inte ta i det när det sker i ett hem. Och man tar det inte på allvar. Istället möts de av ”du måste prata med din pappa”.

Hon manar till upprop för flickorna.

- Många av dem lever isolerat. Hela deras bekantskapskrets är familjen.

Om jag skulle få problem skulle jag vända mig till min familj. Men det kan inte de här tjejerna. Då handlar det om deras kompisar och lärare vågar lägga sig i. Folk som finns runt omkring.

- Och jag hoppas att Sara orkar igenom det här. Det är inte över för henne än, säger Mona Sahlin.

Cina Rönn

ARTIKELN HANDLAR OM