Startsidan / Wendela

Sara toppar Årets Kvinna-listan

    Just nu pågår omröstningen "Årets Kvinna" på Aftonbladet.se.

Flest röster har Sara, lillasyster till Hana som sköts till döds i irakiska kurdistan.

Sara har vittnat i rättegången om mordet på systern.

Hon är glad att hon toppar omröstningen.

- Det är bra, säger Sara. Jag gör det här för min systers skull, men det är bra om jag samtidigt kan belysa problematiken för invandrartjejer i samma situation.
Det är bra, men jag gör det här för min systers skull

Hittills har 15063 läsare röstat, och Sara har fått nästan 40 procent av rösterna. Sara har i rättegången berättat hur såg sin storasyster Hana blöda till döds framför henne efter att ha blivit skjuten med flera skott.

Trots att Sara misshandlats därefter, och trots att hon lever under dödshot, så vittnar hon i rättegången.

Det har vunnit läsarnas hjärta.

Sara leder stort framför kändisarna i omröstningen på aftonbladet.se, före tvåan Therese Alshammar och trean kronprinsessan Victoria.

Många flickor är i Saras situation. Bara i Stockholm finns minst ett 20-tal flickor med invandrarbakgrund som gömmer sig för sina familjer.

Socialtjänsten i Rinkeby möter flickor som misshandlats och hotats av sina familjer.

– Om det är fara för flickan, finns möjligheten att omhänderta henne och hemlighålla adressen. Men det beror på. Vi gör en bedömning av trovärdigheten, säger Ulla Ask, enhetschef på ungdomsenheten i Rinkeby stadsdelsförvaltning.

– Vi har gjort så i ett par fall, med flickor som varit väldigt rädda och oroliga, tillägger hon.

Ullas Ask berättar att de i första hand inriktar sig på att hjälpa flickorna att jämkas ihop med familjen igen.

– De flickor som skiljs från sina familjer får inte ett riktigt bra liv. De har inget annat än familjen här. De förlorar hela sin bakgrund och blir väldigt ensamma, säger Ulla Ask.

  Tar man verkligen problemet på allvar om man vilka jämka ihop dem med familjen?

– Det är ju inte så att vi försöker jämka ihop flickan med familjen, om pappan hotar att döda henne. Självklart tar vi henne på allvar, säger Ulla Ask.

– Först sätter vi flickan i säkert boende. Sedan försöker vi jobba med flickan och hennes ursprungsfamilj. Det behöver inte betyda att hon har kontakt med pappan, utan kanske andra delar av släkten, tillägger hon.

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet