Nyår – den mest jämställda av alla högtider

RELATIONER
Krönikör: Pelle Andersson, 30, är journalist på Aftonbladets kulturredaktion

Nyår. När jag tänker efter är det en mer jämställd högtid än många andra.

Julen – då kommer tomtefar, inte tomtemor. Och dessutom föddes Jesus. Påsken – då ”spökar” Jesus igen.

Ja, egentligen handlar varenda högtid om Gud, Jesus och hela det kristna gänget. Gubbgänget.

I övrigt är det lite magert. Midsommar, då måste flickorna ut i skogen och samla sju sorters blommor. Medan vi män, eventuellt, reser en midsommarstång som kvinnorna klär. Valborg? Den är svår att placera på jämställdhetsskalan – men den går bort på grund av alla manskörer som ylar över lervåta fotbollsplaner.

Första maj kommer strax därefter, och det vore väl illa om den inte var jämställdhetsdagen nummer ett – men det är den inte. Se på arbetarrörelsens historia, se på kommunisterna under 1968 – inte har kvinnorna fått den plats de förtjänar.

Åttonde mars! Kvinnodagen är i och för sig instiftad av en man, Lenin, men firad av kvinnor och män världen över. Men som jämställdhetsdag kanske den måste räknas bort, det hörs på namnet. Mors och fars dag faller också på namnen och för att de är låtsashögtider som vill göra oss lyckliga genom konsumtion.

Det blir bara nyår kvar. Då kan män och kvinnor dricka champagne, skjuta fyrverkerier och skråla i vinternatten. Det är dessutom en högtid som funkar lika bra oavsett om man är hetero-, bi- eller homosexuell.

Idag är det alltså 1 januari.

Och det inte vilket nytt år som helst. Utan 2001 – rymdodysséernas år. Och precis som vanligt ligger här i landet hundratusentals svenska par och bakfylle-svettas. Ni ligger och vrider er och tänker att ni borde städa, borde diska, borde jogga...

Gör ingenting. Inget idag. Skjut upp till i morgon. För i morgon, och resten av det här året ska vi göra allt tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM