Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

ROMAN: Barnsben av Lars Ardelius, Norstedts, ca 168 kr

Lars Ardelius far var sadist. Han pryglade sin son i åratal tills denne en dag blev stum och fick tillbaka talförmågan först efter läkarbehandling. Hur blir man människa efter en sådan barndom? Lars Ardelius bröt mönstret, han lekte och byggde kojor med sina barn, gav dem kärlek och trygghet. En stark, djupt gripande självbiografisk skildring av en pojkes uppväxt på 30- och 40-talen, hans relationer till en kärleksfull mor och en far som krävde total underkastelse.

FAKTA: Att föda av Gudrun Abascal, Bonniers, ca 294 kr

Varje nyfött barn är ett mirakel. Men vägen dit kan vara fylld av rädsla, ångest och smärta. Det okända blir mindre skrämmande om man vet vad som händer i kroppen under en förlossning. Gudrun Abascal har arbetat som barnmorska i trettio år och delar här med sig av kloka tankar, råd och erfarenheter. Boken innehåller även avsnitt om komplikationer och medicinska ingrepp, historiska fakta och många personliga förlossningsberättelser.

POCKET: Vargskinnet Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman, Bonnier Pocket, ca 59 kr

Sinnlig, grym och storslagen. Om ett Sverige där fattigdom och elände kryper in under huden på människorna och ingen barmhärtighet visas den som intet äger. Så må Gud säga vad han vill. Barnmorskan Hillevi Klarin kommer 1916 till fjällbyn Svartvattnet i Jämtland, en värld väsensskild från den hon lämnat i Uppsala. Hon förfäras över hur illa barn och kvinnor behandlas, men fascineras också av den vilda skönheten i landskapet och möter sitt livs passion.

SPÄNNING: Lögnens lov av Patricia Melo, Bonniers, ca 155 kr

José Guber försöker pigga upp sin trista tillvaro som författare till kioskdeckare genom att låna intriger från världslitteraturens klassiker. Hans liv tar en dramatisk vändning när han möter Fulvia Melissa, anställd på det kommunala serumterapiinstitutet, passionerad älskare av såväl ormar och kriminalromaner. Paret förälskar sig handlöst – men hur ska de bli av med hennes man? En absurd, underhållande roman med halsbrytande förvecklingar.

MAT: Smårätter av Per Gustafson, Henrik Norström och Malin

Söderström, Prisma ca 338 kr

En kokbok helt i tiden. Tre av Sveriges duktigaste unga kockar har skapat 144 recept på kontinental mat gjord på svenska råvaror – fast serverade i små portioner. Allt ifrån kantarellpizza och focaccia med sparris och salami att äta med händerna till pepparrökt makrill med äggröra i tunnbröd och päronsallad med hasselnötter och roquefort. Tapas, antipasti, förrätter – kärt barn har många namn. Och en sak gemensamt: med många rätter kan alla få sitt lystmäte.