Startsidan / Wendela

Världens mäktigaste kvinna...

”Fördelen med att vara kvinna i det här jobbet är att man är så sällsynt att man verkligen syns.” ”Fördelen med att vara kvinna i det här jobbet är att man är så sällsynt att man verkligen syns.” Foto: SARA RINGSTRÖM

Hon har tagit strid mot många mäktiga politiker.

Men hemma föredrar hon att slippa konflikter.

– Jag är nog en sån som inte vill ha bråk, säger Anna Lindh.

   Jag minns fortfarande när hon kom gående över kullerstenarna i Gamla stan i Stockholm. Det är sjutton år sedan, Anna Lindh hade nyss valts till ordförande för SSU och jag var lite nervös för hur intervjun skulle gå. Man var ju grön. Nu sträcker hon fram handen under kristallkronorna i den gyllene prakten på Utrikesdepartementet. Lika blond, lättsam och en tvärhand hög, utrikesminister och just nu, när Sverige blivit ordförandeland i EU, en sorts världspolitikens drottning.

– Var det inte du som intervjuade mig för länge sedan där i Gamla stan? Jag minns att jag var så nervös, säger Anna Lindh, och fnissar.

Hon har svarta byxor och en enkel tröja och är så osminkat nyponlik att hon förmodligen skulle kunna agera trojansk häst i sammanhang där många kanske tror att det är hon som är sekreteraren, tänker jag. Nej förresten, de tror nog snarare att hon är någons stjärnstudent till dotter på studiebesök?

Struntsamma, när Anna öppnar munnen blir man snabbt varse den erfarna ringräven som bor därinne. Anna Lindh är en stjärnpolitiker, van att andas maktens luft och överleva, men hon är väldigt bra på att vara vanlig också, och jag förstår precis hennes pressekreterare Dan Svanell som berättar att när folk frågar hur han har det på jobbet så svarar han: ”Tack, vi skrattar minst en gång i halvtimmen.”

 Har du känt av att du är en av världens mäktigaste Anna?

– Jo, det är klart att jag gör. Du märker det på att det blir lättare att få till stånd möten, folk har helt enkelt tid med mig.

 Du är rätt omtalad för ditt goda humör, där ett avväpnande skratt ligger på lur. Men får man fnissa i de här sammanhangen?

– Ja, om du känner folk kan du göra det.

  Frestar det inte på värdigheten? Du är ju dessutom lite av en outsider – späd, blond, kvinna från ett litet land. Vore det inte lättare att sätta på sig en viktig min och försöka smälta in bland gubbarna?

– Det är klart att man blir lite mer begränsad. Som det alltid blir när det är nya roller, och jämfört med hur det var när jag var till exempel miljöminister.

  Utrikespolitik verkar vara en helt annan värld?

– Ja, i EU-sammanhang är det en helt annan värld. Inom miljöområdet var det en mycket friare debatt, med en öppnare atmosfär än vad det är som utrikesminister.

  Du har bytt din plats bland fjällrävenjackor och ollar mot frack och diskret sorlande cocktailpartyn?

– Kanske det. Det är i alla fall annorlunda. Som miljöminister var du en bland femton, det viktiga var att du var drivande och aktiv och liksom körde grejerna. Här är det mycket mer uppdelat mellan stora länder, mindre länder. Men det är klart, för att överleva så får du hitta de där som du kan skratta med.

 Vilka har du hittat då?

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet