”Jag blev lämnad utan mat under julhelgen”

Hemtjänsten kunde inte hålla tiderna och vägrade sedan att handla mat på en helg

Foto: TOMAZ JÖNSSON
Marie Stenback, 42, är beroende av hemtjänsten efter en whiplashskada för 17 år sedan.
RELATIONER

Marie Stenback är handikappad och har rätt att få hjälp med att handla mat två gånger i veckan. Men hela julhelgen fick hon vara utan - trots att hemtjänsten visste att hon inte fått hjälp.

- Vi har en del personal som inte tycker att det är de som ska anpassa sig, säger Mona Björk, chef inom hemtjänsten i Huddinge.

För 17 år sedan blev Marie Stenback, nu 42, påkörd bakifrån av en lastbil. Hon fick en whip-lashskada och i dag har hon nedsatt rörelseförmåga i armarna, ständiga smärtor, dåligt minne och yrsel.

Marie bor i Huddinge och har hjälp från hemtjänsten varje dag. Två gånger i veckan ska den dessutom följa med henne och handla. Tisdagen innan jul var sista gången hon fick hjälp med maten.

- Jag har gått ner två kilo, säger Marie. De visste att jag inte hade någon mat hemma.

Olika omständigheter gjorde att Marie fick vara utan mat. Hemtjänsten hade personalbrist och kunde inte hålla de överenskomna tiderna innan jul. När det väl blev helg var det mot hemtjänstens regler att handla.

Här är fler incidenter:

I början av december blev Marie helt utan mat i 36 timmar. Till slut svimmade hon av blodsockerbristen.

En annan gång var hon sjuk och svettade ner sina lakan under natten. Personalen vägrade att hjälpa henne att bädda rent eftersom det inte ingick i helgsysslorna.

Marie kunde inte få hjälp med sina julsaker som låg i en låda i förrådet. Att gå ner i källaren stod inte med i Maries biståndsbeslut.

Marie Stenback tycker att hemtjänsten viftar bort hennes whiplashsymptom som psykiska besvär och kallar henne besvärlig när hon ber om hjälp.

- Jag känner mig kränkt. Det här är rena trakasserierna.

Mona Björk är chef för handikappomsorgen i den stadsdelsförvaltning i Huddinge som Marie tillhör. Hon säger att de flesta inom hemtjänsten gör sitt bästa för att vara flexibla men att en del personal har attitydproblem och övertolkar reglerna.

- Behöver patienten hjälp finns det till exempel utrymme att göra annat på helgerna, säger Mona Björk.

Men också den som tar emot hjälpen bör vara flexibel.

- Är man beroende av andra så får man acceptera att man är mindre självständig, säger Mona Björk. Det är så många som behöver hjälp.

FAKTA /Det här kan du kräva av hem- tjänsten

Åsa Kristoffersson