Beteendevetaren: Hög status viktigt

RELATIONER

Varför är det osexigt med en man som inte tjänar pengar?

– Kvinnan vill ha en man som kan försörja familjen och är en god far, säger Ingemar Gens, beteendevetare och författare.

Patriarkatet och manssamhället får oftast bära skulden för att kvinnan förblir underordnad och jämställdhetssträvandena misslyckas.

Men Ingemar Gens tvivlar på att ens kvinnorna själva vill ha jämställdhet till hundra procent.

– Kvinnor gifter väldigt sällan ”ner sig”. De väljer män som har högre yrkesstatus och tjänar mer pengar än de själva, säger han.

– Kvinnor påstår att män är fega och inte vågar gifta sig med kvinnor som tjänar mer, men detta stämmer inte. Utan det är kvinnan som inte vill gifta sig med en man som tjänar mindre.

Det räcker med att titta på skilsmässostatistiken, enligt Ingemar Gens.

– Rika män blir sällan frånskilda.

Om det nu är så, varför väljer kvinnor män med högre status?

– Det är industrisamhällets könsroller och värderingar som lever kvar. Vad lägger kvinnan i begreppet ”en riktig man?” Jo, en god far och familjeförsörjare. Det är en klassisk, traditionell syn på mannen. Han ska vara stark, trygg, rådig och tjäna pengar, men också kunna vara mjuk.

När blir vi jämställda, på allvar?

– Det kommer att ta en eller två generationer innan vi förändras. Könsrollerna släpar efter i skiftet mellan industrisamhället och informationssamhället. Kvinnan har förändrats mycket och snabbt, men mannen är statisk.

– Det är inte vårt fel, utan vi har formats till att bli så här. Det börjar redan när vi ger småpojkar makt.

Fotnot:

Ingemar Gens arbetar bland annat för länsstyrelsen i Gävleborg.

Mary Mårtensson