– Jag älskade honom fast han slog

RELATIONER

– Det svåraste för omgivningen var att jag saknade honom.

Terapeuten Anna Videll blev under många år misshandlad av sin dåvarande pojkvän. I nyutgivna boken ”Dårskap för två” hon vill ge sin bild av det få kan förstå.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Anna Videll har som terapeut arbetat fram en Relationsvecka där kvinnor som lever i eller har levt i destruktiva relationer under en vecka bor tillsammans på internat. En verksamhet som hittills bara har funnits i Skåne, men nu är på gång i Stockholm.

– Varför går du inte?

En fråga Anna Videll fick höra till leda. Svaret var att hon inte visste.

– Varje gång han slog mig såg jag mig själv gå. Men försvaret blev mindre och mindre. Jag kände hela tiden ett stort självförakt för att jag inte gick.

Men till slut gick hon, något som de flesta kvinnor gör och som ofta glöms bort, menar Anna Videll.

– Jag skrev boken för att visa att det går. Det går att komma tillbaka till ett värdigt liv, utan bitterhet och hat mot män och med tro på kärleken.

Hon sitter i köket i sin nya lägenhet som fortfarande är stökig efter flytten tillbaka till Stockholm.

En sak i boken som hon tror kommer att väcka uppmärksamhet är att hon i förordet tackar mannen som under flera år misshandlade henne.

– Jag kan inte sudda ut det som har hänt. Om jag inte mött honom hade jag förnekat mig själv flera år till. Nu har jag lämnat det bakom mig, tvättat bort skulden och jag vet att det inte är fel på mig.

– Jag har förlåtit mig själv för att jag inte gick och jag förstår varför jag inte gjorde det.

Hon träffade Janne 1987. Från första dagen kände hon en oroskänsla. Efter ett halvår kom första slaget. Mer än tre år senare kunde hon göra sig fri. Under de åren satt Janne i fängelset två gånger för misshandel. Ändå fortsatte hon under fängelsevistelserna att besöka honom. Under första vändan i fängelset förlovade de sig.

– Jag önskar att de hade satt besöksförbud på mig, inte för att straffa mig utan för att få hjälp att skydda mig från en relation som kunde leda till döden.

Vid ett tillfälle blev hon erbjuden besöksförbud, men vågade inte ta det eftersom hon var rädd för att det var hon som skulle söka upp honom.

– Jag ville vara den räddande ängeln i hans liv. Varje gång jag klippte banden blev jag livrädd: tänk om han träffar en tjej och hon får det jag aldrig fick.

I dag jobbar hon som terapeut och möter kvinnor som lever i eller har levt i misshandelsförhållanden. Där använder hon sin egen erfarenhet av att ingen förstod hur hon kunde älska en man som gjorde henne så illa.

– Du måste få sörja det som aldrig blev. Om ni inte har stunder som är fina hade det inte varit en relation. Med de kvinnor jag möter jobbar jag mycket med att det är okej att känna det de gör.

– Jag fick inte älska Janne efter allt som han gjort mot mig.

– Men det gjorde bara att banden mellan oss blev starkare. När jag väl började sörja fick jag kontakt med verkligheten. Det var då jag insåg att de fina stunder vi hade var så fruktansvärt få.

Fotnot: Janne heter egentligen något annat.

Christina Larsson