– Jag visar att nazister också är människor

1 av 2
DÅ: ”Står man för något ska man göra det fullt ut. Att banka skiten ur folk och supa så in i helvete. Jag har levt så i många år och det är jätteskoj.”
RELATIONER

Hur rädd ska man vara för nazisterna? Det bestämde sig filmaren Ylva Floreman att ta reda på. Under ett år följde hon sju skånska nazister mellan 16 och 24 år.

– Jag visar att de är människor, säger hon om filmen som ska visas i skolorna runt om i landet.

I ”Vem bryr sig!” diskuterar hon politik, samhälle och nazism med killarna, deras flickvänner och familjer. Fram kommer en något annorlunda bild än den gängse.

– De är alla unga. Med filmen ställer jag frågan: Var går gränsen mellan en upprorisk tonåring och en sann nazist?

Under förra hösten exploderade uppmärksamheten kring den svenska nazismen i och med mordet på Björn Söderberg, bilbomben i Nacka och Malexandermorden.

Kronan på verket: Aftonbladet och fyra andra tidningars kartläggning av nazismen, där några av nazisterna i filmen fanns med.

– Om vi gör dem onda flyttar vi ut dem ur samhället. Vi säger att vi är bra och de är dåliga, precis som nazisterna säger att de är goda och invandrarna är onda. Även de vi inte tycker om ingår i vårt samhälle och formas av det.

Med filmen vill Ylva Floreman väcka debatt och visa att hela vuxenvärlden har ett stort ansvar för att de här killarna har blivit nazister.

– Det är som Anders säger i filmen. Vi sitter och läser tidningen och gnäller, men sedan händer inget mer. Det här är företagsamma killar som är arga på samhället, mer eller mindre med rätta.

Ylva Floreman har fortfarande kontakt med killarna.

– Som människor tycker jag väldigt mycket om dem, även om jag inte stöttar deras ideologi. En av killarna verkar väldigt intolerant i filmen som nazist, men är som människa oerhört lojal och gästvänlig. Man är inte det ena eller det andra. Det ryms inom samma människa.

Under filmandets gång hoppade fem av de sju nazisterna av. De två som är kvar är i dag mindre engagerade i den nazistiska rörelsen än vad de var för ett år sedan.

Filmen har biopremiär under filmfestivalen i Göteborg i slutet av januari.

I början på nästa år kommer den att börja visas på skolor genom Filmcentrum.

Christina Larsson