Forskare: Låt barnen leka med maten så äter de bättre

Foto: RIKARD LAVING
Samling kring matbordet. Isak, 12, Sara, 15, Rebekka, 16, Esther, 6, Sigge, 14, Daniel, 10, Jonina, 9 och Charlotta, 22, tar en varm korv eller två. Eller sex (Daniel).
RELATIONER

Nio ungar runt middagsbordet – vareviga dag.

För oss vanliga dödliga, som bara har ett par tre stycken, låter det som en mardröm.

Få saker kan som matvägran och uselt bordsskick provocera fram vansinnesutbrott hos mammor och pappor.

Familjen Ragnarsdottir/Leifsson fixar det en smula tjat och god planering.

– Det gick nog åt 35–40 korvar, säger mamma Gulli Ragnarsdottir, 49, och gläntar på locket till kastrullen där det ligger några stackare kvar och guppar.

Aftonbladet Kvinna har just varit med om mellanmål. Åtta av Gullis och pappa Sigurd-Johns, 50, barn är hemma i villan i Spånga utanför Stockholm. Charlotta, 22, har med sig pojkvännen Johan och deras Lukas som bara är 14 veckor.

Äldsta syrran Greta, 25, är bortrest när vi hälsar på.

– Maten är egentligen det minsta bekymret, säger Gulli. Tvätten är mycket värre. Vi har bara en maskin men den går jämt. Och så ska man vika tvätten och så alla udda strumpor?

Nej, maten verkar inte vara något större problem.

Ändå är Gulli och Sigurd-John mycket bestämda: Alla ska äta tillsammans vid halv sju. Det ska inte tittas på tv under tiden och man ska äta upp det man lagt på tallriken.

– Vi är ju en familj, säger Sigurd-John. Det är viktigt att vi håller ihop och träffas åtminstone en gång om dagen. Annars vittrar vi sönder.

Att behöva äta upp kan ju vara tråkigt men Sigge, 14, tycker det är självklart.

– Vi är en stor familj. Om en tar mycket och slänger så kanske det betyder att en annan inte får så mycket som den vill ha. Mat kostar pengar.

Många föräldrar kan vittna om milsvida skillnader mellan hur ungarna beter sig när de äter på dagis eller i skolan och hur det går till hemma.

På dagis lassar de in tredubbla portioner. Hemma petar de i en halv pannbiff. I skolmaten är det självklart att duka av. Hemma verkar den seden fullständigt obekant.

Hos familjen i Spånga är det inte riktigt så.

– Det är bråkigare i skolan, säger Sigge. Ibland blir det matkrig och sådant.

Vilket är knepet för att få lugn och ro?

– Det lönar sig inte att tjata säger Sigurd-John.

Behändigt nog sitter professor Per-Olow Sjödén som forskat om barnfamiljers matvanor med vid bordet. Det har nämligen varit radioinspelning för programmet ”Barnen” hemma hos den stora familjen.

– Jag är imponerad av deras goda humör. Lite retas de men det är inget bråk, säger han. Men det vill nog till om man är så många, annars blir det olidligt.

Fotnot: Du kan lyssna på Sigge, Esther & Co i ”Barnen” i P1 i morgon 10.03 med repris på söndag 18.00. Du kan också lyssna på nätet: www.sr.se/p1/program/barnen

Så blir alla runt matbordet nöjda

”Tänk på barnen i Afrika.”

”Lek inte med maten.”

”Ät en halv potatis annars får du ingen efterrätt.”

Det ställs höga krav på måltiderna i en barnfamilj. Ungarna ska få i sig allt nyttigt de behöver och så ska det vara mysigt också.

Men det blir mest tjat.

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM