Ingalill Mosanders bästa boktips

RELATIONER

POCKET:En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel, Pan ca 59 kr

Hudlös och modig, om passionens obegriplighet och styrka. En medelålders, framgångsrik kvinna stannar kvar hos sin man – trots att hon måste dela honom med en annan kvinna. I dagboksform får vi följa hennes uppgörelse med sig själv, hur hon tagit på sig skulden när männen sårat henne, hennes svårigheter att sätta gränser. En roman som speglar specifikt kvinnliga erfarenheter i ett samhälle inrättat på männens villkor, en roman att läsa om och om igen.

ROMAN: Gift med en kommunist av Philip Roth, Bonniers, ca 317 kr

Ibland händer det att man läser en bok som får tillvaron runt om att försvinna. Det här är en sådan bok. Ändå är ämnet ingalunda lättsmält – men blir det på grund av Philip Roths sagolika humor och raka språk. Optimismens femtiotal, McCarthy-tidens kommunistskräck, protesternas sextiotal och nittiotalets vilsenhet. Författaren lyckas spegla hela Amerikas efterkrigshistoria i en berättelse om en enda människas uppgång och fall.

SPÄNNING: Stora stygga stan av Ed McBain, Nordstedts, ca 317 kr

Steve Carella åldras aldrig. Han har varit deckare i det nedslitna i 87:e polisdistriktet sen 1956 men är fortfarande lika sympatisk, intelligent och vital. Den här gången får han reda ut mordet på en ung nunna, som hittas strypt i en park. Obduktionen visar att hon har plastikopererat brösten. I en annan stadsdel härjar en inbrottstjuv som lämnar hembakta kakor på sina brottsplatser. Dialogen är rapp och rolig - en av McBains bästa på senare år.

MAT: Inlagt och hemlagat av Caroline Hofberg NoK/LT:s förlag, ca 195 kr

Sylta och safta, fast inte som på mormors tid. Istället för att köpa de dyra marinerade vitlökar och bönor som finns i varje mataffär och smakar likadant kan man ägna en stund åt att sylta päron och smaksätta dem med rosmarin, lägga in rödbetor med vitlök och timjan eller koka ihop en kryddig rödlökschutney. Varför inte ge bort en burk med egenhändigt tillverkad lemoncurd i present? Eller kanske ett exemplar av denna läckra, lilla bok?