Åtta av tio värstingar fick ordning på livet

Sveriges mest effektiva värstingprojekt fick inte mer pengar

RELATIONER

Ett projekt lett av den amerikanska terapeuten Sandy Levey-Lundén fick 82 procent av värstingungdomarna på rätt köl.

Men projektet las ner. Ingen vill betala.

En värsting kostar skattebetalarna tre miljoner kronor – varje år. För två miljoner kronor, skänkta av en svensk affärsman, kom 60 ungdomar på glid in i samhället igen.

Foto: Sara Ringström
Patrik Pelosio har räknat ut att han kostat samhället cirka 50 miljoner kronor. – Politikerna måste se längre än en valperiod på fyra år, säger han. Terapeuten Sandy Levey-Lundén menar att alla ungdomar har problem som behöver tas på allvar.

Arkitekten bakom projektet ”Fri sikt” är den amerikanska terapeuten Sandy Levey-Lundén. Tillsammans med ett femtontal medarbetare startade hon 1996 ”Fri sikt” i två städer, Stockholm och Malmö. Genom socialtjänst och arbetsförmedling fick de kontakt med 85 arbetslösa ungdomar med problem med allt från droger och kriminalitet till anorexi och depressioner. Ett år senare var 82 procent av dem drogfria, i jobb eller studier.

Sandy Levey-Lundén vill få ungdomarna att hitta en mening med livet, något många inte känner finns. Receptet är att ge varje individ mycket tid och lära dem att kunna prata öppet om sina känslor, blandat med mer kontroversiella metoder som frigörande andning.

– Det är så mycket i en människa som aldrig kommer ut. Hos mig får de lära sig att uttrycka det. De känner bitterhet mot mamma, pappa, samhället. Inte undra på att de inte blir det de vill.

Under det år som ”Fri sikt” pågick fick ungdomarna prova på de yrken de tidigare bara drömt om.

– Det är inte alltid du vet vad din dröm innebär. Nu fick de följa med bakom kulisserna för att se vad deras drömyrke egentligen är, säger Carlos Mosqueda, projektledare i Stockholm.

Trots det lyckade resultatet kom inga mer pengar in, varken från företag eller från samhället. Sandy Levey-Lundén återvände till den amerikanska kontinenten där hon sedan dess jobbat med liknande projekt för kanadensiska ungdomar.

– Jag var väldigt besviken. Kanada vågade satsa pengar på något nytt eftersom inget annat fungerat. I Sverige är det mer byråkrati.

Patrik Pelosio, 27, var nyligen dömd för våldsbrott och hade narkotikaproblem och en kriminell karriär som indrivare bakom sig när han gick med i projektet. I dag jobbar han som föreläsare och håller på att starta ett eget projekt för ungdomar i Upplands Väsby.

– Jag har under hela min uppväxt blivit nedtryckt, men under projektet började jag tro på mig själv. Om jag kunde ta mig ur, så illa ute som jag var, kan alla.

Sandy Levey-Lundén har nu återvänt till Sverige för att göra ett nytt försök. I augusti är det dags för nästa ”Fri sikt” att starta upp, om finansiärer hittas vill säga.

FAKTA/”Fri sikt”

Christina Larsson