Årets tjejfest på läktaren i Globen

Foto: BJÖRN TILLY
Förra året nappade 5000 tjejer på erbjudandet att se elitseriehockey i Globen. Då var det Djurgården och Malmö IF som möttes.
RELATIONER

I kväll blir det en annorlunda hockeymatch i Globen – läktarna fylls av tjejer.

I publiken finns bland annat tusen kvinnor som vunnit biljetter i Aftonbladet Kvinnas tävling, där det gällde att skriva en bra hejaramsa.

Matchen är mellan Djurgården (Stockholm) och Björklöven (Umeå). Det blir rena Varannan Damernas– runt sextio procent av åskådarna kommer att vara kvinnor. Bakom idén med Tjejkvällen står Djurgården Hockey.

– Killar ska inte ha patent på att gå på hockey. Vi vill förstås se mer folk på arenorna över huvud taget, men det vore trevligt med fler tjejer. Nu tror jag inte att alla kvinnor går och köper säsongskort efter detta, men jag hoppas att de tycker att det är kul och börjar se hockey som ett alternativ till fika och tjejkvällar, säger Louise Jöhncke, Djurgården Hockey, projektledare för Tjejkvällen.
Jag hoppas att tjejerna

är taggade

Hur tror du att stämningen blir?

– Jag hoppas att tjejerna är taggade, för detta händer inte så ofta. Det blir mycket folk och jippon, så jag hoppas på bra stämning.

Aftonbladet Kvinna har en egen sektion för sina läsare. På plats där finns sportkrönikören Lasse Anrell. Före matchen ska han presentera några av läsarnas bästa hejaramsor, och han pratar gärna hockey med åskådarna.

Han har ett par tips till ovana hockeymatchbesökare:

– Skrik gärna ramsor, och njut av att spelet är hårt, tufft och macho på ett kul sätt. Bestäm dig för att hålla på ett av lagen, det är mycket roligare då. Jag brukar rekommendera att hålla på underdogen – det lag som ligger sämst till.

I det här fallet är det Björklöven, som just nu ligger sist i Elitserien, medan Djurgården ligger tvåa.

Lasse Anrell menar att man inte behöver kunna varenda regel för att hänga med i spelet.

– Hockey är mer lättillgängligt än fotboll. Det går snabbt, banan är kort och det händer mycket.

Enligt honom är ungefär hälften av de som ser hockey på tv kvinnor, även om männen dominerar publiken på matcherna. Men varför nöja sig med tv-soffan?

Skicka med en hejaramsa till hockeyfesten