Född: regeringens egen familjetidning

Nu ska vi dela med oss av svensk familje- och jämställdhetspolitik till resten av EU

1 av 2
RELATIONER

Jämo Claes Borgström svimmade när han skulle bli pappa, och vissa föräldrar skapar sina egna regler.

Det är något av det som tas upp i regeringens magasin "Nya livet", som presenteras i dag.

Med tidningen vill jämställdhetsminister Margareta Winberg sätta sprätt på debatten om könsroller och familjeliv.

Näringsdepartementets jämställdhetsenhet ger ut "Nya livet" för att lyfta fram många småbarnsfamiljers dilemma: Hur få tiden att gå ihop, och hur dela bäst på ansvaret?

Tidningen ska delas ut av Försäkringskassan till alla som får barn första halvåret i år, när vi är ordförandeland i EU. En tanke är att visa de andra EU-länderna att Sverige prioriterar jämställdhetsfrågor. Tidningen är även på engelska just för att utländska besökare ska kunna läsa den.

Det är förstås ingen slump att "Nya livet" kommer när de låga födelsetalen är en het fråga i hela Europa.

Artiklar om hur olika familjer tacklar tidsbrist och ansvar varvas med bland annat fakta om svenska lagar och tips om hur föräldrar kan hålla förhållandet levande. Kanske kliar sig en och annan EU-politiker i huvudet när de läser om svenskheter som pappamånad och jämställdhetspedagogik på dagis...

Mycket handlar om vad som gjorts och görs för jämställdheten i Sverige.

Finns det risk att tidningen verkar skrytig, Margareta Winberg?

- Nja...men å andra sidan, om vi är riktigt bra på något - och det är vi på jämställdhet - varför ska vi inte få säga det då? Det finns ett väldigt stort intresse från andra länder för detta. Men jag vill betona att det finns mycket kvar att göra även här.

Kan ett sådant här magasin påverka familjer och politiker?

- Ja, jag tror att framför allt familjer kan läsa och känna igen sig och få idéer. Det finns ett medvetande, särskilt hos kvinnor, om att det är viktigt att få familje- och yrkesliv att gå ihop. Som en kvinna som fick barn sent sa: "Jag letade efter en bra barnafar, och det tog tid att hitta honom." Många känner nog igen sig i det, och jag tror att det bidrar till de låga födelsetalen.

Margareta Winberg skriver själv i "Nya livet"om att det blivit både lättare och svårare att bli förälder i dag jämfört med när hon fick sitt första barn 1968 - socialförsäkringarna har förbättrats, men kraven i yrkeslivet har blivit mer komplexa. Hon hoppas att det blir fler nummer av "Nya livet" i framtiden.

FAKTA/Födelsetalen i EU

Cecilia Gustavsson